Kliciko îl avertizează pe Putin să nu-l primească pe Ianukovici

Vitali Klitschko se întâlneşte cu manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev, 15 decembrie 2013.
Vitali Klitschko se întâlneşte cu manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev, 15 decembrie 2013. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)

Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko, l-a avertizat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să nu-i acorde azil ”dictatorului însetat de sânge”, Viktor Ianukovici, a notat joi Bild, conform mediafax.

Presa din Moscova a anunţat, miercuri, că Viktor Ianukovici se află deja de câteva zile în Moscova, totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că ”nu există informaţii în acest sens”.

”În acest moment se discută intens despre cum se va comporta Rusia cu Ianukovici. Nu pot decât să-l avertizez pe preşedintele rus (împotriva unei idei) de a-l primi pe Ianukovici şi de a acorda astfel azil unui dictator însetat de sânge. Ianukovici trebuie să răspundă pentru actele sale în faţa unui tribunal ucrainean", a declarat Kliciko, conform Bild.

Pe numele lui Ianukovici a fost emis miercuri un mandat de arestare internaţional, acesta fiind acuzat de „uciderea în masă” a civililor. Fostul preşedinte ucrainean a fost văzut ultima oară în Crimeea, republică autonomă ce face parte din Ucraina, majoritar rusofilă.

Miercuri, Putin a pregătit trupele din vestul şi centrul ţării, la graniţa cu Ucraina, şi a instalat starea de alertă iar baza militară rusă din oraşul-port Sevastopol a primit mai multe întăriri, printre care nave de război, soldaţi şi blindate.

Fostul campion mondial la box nu-şi poate ”imagina” o posibilă ”intervenţie” a Rusiei în Ucraina, deoarece ”niciuna dintre părţi nu doreşte o escaladare a tensiunilor”.

În peninsula Crimeea, populaţia pro-rusă a început un protest împotriva autorităţilor de la Kiev iar mai mulţi parlamentari ruşi au început să ofere cetăţenie rusă şi să-i întrebe pe locuitori dacă vor ca Republica Crimeea să facă din nou parte din Rusia.

"Urmărim cu îngrijorare reacţiile Rusiei", a adăugat Kliciko.

Totuşi, ”Uniunea Europeană joacă un rol foarte important” în soluţionarea acestei crize şi ar trebui să joace în continuare rolul de ”mediator”, a subliniat Kliciko.

În acest context, secretarul Departamentului de Stat american, John Kerry a avertizat că ”orice fel de intervenţie militară care ar încălca suveranitatea teritorială a Ucrainei ar reprezenta o greşeală imensă şi gravă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe