Ianukovici, protejat de Moscova, anunţă că este preşedintele legitim al Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful statului ucrainean Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful statului ucrainean Viktor Ianukovici. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

Viktor Ianukovici, cu susţinerea Rusiei, a emis joi un comunicat public către cetăţenii Ucrainei prin care se declară în continuare preşedintele Ucrainei, notează Kiev Post.

”Eu, Viktor Fedorovici Ianukovici, mă adresez poporului ucrainean. Încă mă consider şeful legitim al statului Ucrainean ales prin vot liber de cetăţenii Ucrainei”, a precizat Ianukovici, conform interfax.

Joi, sediile parlamentului şi guvernului din Crimeea au fost capturate de forţele pro-Rusia iar pe străzile oraşului au apărut blindatele Rusiei.

Ianukovici, căutat în Ucraina pentru ”uciderea în masă” a civililor, a continuat discursul folosit de premierul rus, Dmitri Medvedev la începutul săptămânii, în care avertiza că noul Executiv de la Kiev nu este legitim şi, la fel schimbările făcute de acesta, printre care şi demiterea sa din funcţia de preşedinte

”Regretabil, evenimentele care se desfăşoare în Rada Supremă a Ucrainei astăzi sunt ilegitime”, a adăugat Ianukovici.

Luni, fostul ministru de Interne al Ucrainei, Hennadii Moskal a publicat o parte din planurile pregătite de Ianukovici cu ajutorul oficialilor din armata rusă şi a serviciilor secrete ucrainiene împotriva protestatarilor din Piaţa Independenţei. Conform acestora Ianukovici, cu susţinerea Rusiei, plănuia să masacreze zecile de mii de protestatari din centrul Kievului.

În acelaşi timp, pe străzile din capitala Crimeei, Simferopol, şi-au făcut apariţia mai multe TAB-uri ruseşti, în timp ce Rusia a ordonat masarea trupelor la marginea graniţei cu Ucraina, cât şi sporirea unităţilor militare aflate în baza militară din Sevastopol, oraşul port din Crimeea.

Pe timpul nopţii dintre miercuri şi joi, aproximativ 50 de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme au capturat, în noaptea dintre miercuri şi joi, sediul Parlamentului şi al Guvernului din Simferopol, Crimeea, s-au baricadat în interiorul clădirilor şi au arborat steagurile ruseşti, conform ministrului de interne al Ucrainei, Arsen Avakov.