Intră în scenă agitatorii Rusiei: "civili" pro-Rusia capturează sediile Parlamentului şi Guvernului din Crimeea

Busculade între pro-ucraineeni şi pro-ruşi în faţa Parlamentului regional din Simferopol, 26 februarie 2014
Busculade între pro-ucraineeni şi pro-ruşi în faţa Parlamentului regional din Simferopol, 26 februarie 2014 (Vasiliy BATANOV/AFP/Getty Images)

În contextul crizei din Ucraina, aproximativ 50 de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme au capturat, în noaptea dintre miercuri şi joi, sediul Parlamentului şi al Guvernului din Simferopol, Crimeea, s-au baricadat în interiorul clădirilor şi au ridicat steagurile ruse, conform ministrului de interne al Ucrainei, Arsen Avakov.

La asediul celor două clădiri, grupul înarmat, în uniforme fără nicio emblemă, s-a folosit de grenade fumigene pentru a elibera perimetrul din faţa celor două intrări. Forţele pro-ruse ar face parte dintr-o grupare paramilitară locală, conform autorităţilor locale.

Miercuri, protestatarii rusofili şi susţinătorii Kievului s-au ciocnit în faţa parlamentului din Crimeea, incidentele fiind soldate cu două decese şi aproximativ 30 de persoane rănite.

”Ne aşteptăm şi la alte provocări”, a declarat Arsen Avakov.

Guvernul de la Kiev a luat măsuri de securitate în vecinătatea Parlamentului din Crimeea şi a sporit măsurile de securitate pentru a evita ”o baie de sânge în rândul populaţiei civile" cât şi "evoluţia situaţiei către confruntări armate".

”Au fost luate măsuri pentru a contracara acţiunile extremiste şi pentru a conserva situaţia de la escalarea într-o confruntare armată în centrul oraşului”, a declarat ministrul de Interne.

Populaţia din Crimeea a fost agitată în ultimele zile de mai mulţi parlamentari ruşi care ofereau cetăţenie rusă şi întrebau locuitorii dacă vor să facă parte din Rusia. Tensiunile separatiste din peninsulă s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici de săptămâna trecută.

Rusia a început pregătirea de luptă a trupelor din vestul şi centrul ţării, la graniţa cu Ucraina, şi a instalat starea de alertă iar baza militară rusă din oraşul-port Sevastopol a primit mai multe întăriri, printre care nave de război, soldaţi şi blindate.

Statele Unite a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina ar fi o ”greşeală gravă”, oficialii ruşi replicând că exerciţiile militare sunt de ”rutină”.

Protestatarii din Crimeea cer organizarea unui referendum cu privire la statutul Republicii Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe