Putin se va răzbuna pentru că a pierdut bătălia din Ucraina

Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah.
Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Tabla de şah în faţa căreia Garry Kasparov este aşezat din 2005 nu este aceeaşi care l-a transformat în cel mai tânăr campion la 22 de ani: acum priveşte piesele în mod mai strategic, în plin militantism pentru apărarea democraţiei şi drepturilor omului şi fără să-l piardă din vedere pe 'ţarul' Putin, notează ziarul El Mundo, care i-a luat un interviu la Madrid fostului campion mondial.

Referitor la ultimele evenimente din Ucraina şi la cum vede viitorul acestei ţări din perspectiva Rusiei, Kasparov răspunde că Vladimir Putin a curăţat ţara sa de orice semn al opoziţiei. Putin a eliminat căile normale ale tranziţiei. Este ca şi cum ai crea un deşert în care nu supravieţuiesc decât şerpii şi şobolanii - spune fostul campion de şah.


El crede că lucrurile vor merge spre bine în Ucraina, pentru că este o ţară unde opoziţia a fost mereu puternică. Regimul ucrainean, sub Kucima, Iuşcenko sau Ianukovici, a avut întotdeauna o opoziţie faţă de Parlament şi nu trebuie uitat că vestul ţării este proeuropean. Este important şi cum este structurată societatea ucraineană: ea nu a vrut să accepte folosirea forţei brute din partea regimului şi a fost dispusă să plătească libertatea cu sânge, explică Garry Kasparov.

Întrebat dacă şi regimul lui Vladimir Putin ar putea sfârşi la fel, Kasparov este de părere că aceste lucruri nu s-ar putea întâmpla la Moscova. Este adevărat că sfârşitul lui Putin ar putea veni prin proteste masive, dar Kasparov mărturiseşte că se teme că viitorul Rusiei este cel de a continua sub această dictatură brutală, fără o opoziţie reală. Pe de altă parte, adaugă el, în Ucraina oamenii au luat decizia importantă de a se apropia de Uniunea Europeană.

În opinia lui Kasparov, este imposibilă apariţia la Moscova a unui fenomen de tip Maidan şi asta pentru că, din păcate, Putin împiedică acest lucru. Ruşii au avut şansa unui Maidan paşnic în 2011, dar ideea a fost trădată de o elită. Succesul Maidanului ucrainean este că au existat forţe liberale, naţionaliste etc. În Rusia în schimb există o mare divizare.

Potrivit lui Kasparov, cea mai mare provocare pentru Ucraina este de a frâna încercarea lui Vladimir Putin de a fragmenta ţara. Putin nu vrea să domine întreaga ţară, ci doar unele zone. Nu va avea succes în estul Ucrainei, dar în Crimeea da, mai ales la Sevastopol şi Kerci. De aici încolo, spune Garry Kasparov, este important ca atât Europa, cât şi SUA să treacă la acţiune şi să ofere ceva Ucrainei, să investească în această ţară. Opţiunile Kievului sunt de a merge spre Europa şi spre o stabilitate economică ori spre haos şi destabilizare ca urmare a intervenţiei lui Putin, continuă Kasparov.

El nu vede diferenţe notabile între vestul şi estul ţării, nici chiar faţă de sud, care să ducă la o dezmembrare a Ucrainei. Dar vor exista, în opinia lui, tentative din partea regimului Putin în această privinţă. Rusia este singura ţară care nu recunoaşte noul guvern ucrainean, iar Sevastopol şi Kerci sunt obiective ce pot fi atinse de Putin. Preşedintele rus are nevoie de un fel de recompensă sau de compensaţii pentru eşecul său în Ucraina şi trebuie să demonstreze că este întotdeauna cel mai puternic, subliniază Gary Kasparov.

Şahistul crede că o intervenţie militară externă nu va avea loc în Ucraina, dar insistă că 'dictatorul are nevoie de compensaţii'. Putin se va răzbuna pentru că a pierdut bătălia din Ucraina şi are nevoie de ceva pe care să-l expună ca pe un trofeu în faţa ruşilor, pentru a restaura grandoarea Rusiei, iar Sevastopol este principalul său obiectiv alături de glorioasa sa marină.

La întrebarea ce lider opozant ucrainean întruchipează mai bine spiritul Maidanului, Kasparov răspunde că Maidanul nu este o persoană, ci un concept. Poate că până la urmă va fi vorba despre eleganta şi abila Iulia Timoşenko: deşi când era prim-ministru a acţionat într-un mod apropiat lui Putin, acum va face exact invers pentru că trebuie să meargă în direcţia Maidanului, iar această direcţie arată spre Europa. Cel care va ocupa biroul preşedintelui Ucrainei nu va putea merge împotriva direcţiei şi deciziilor Maidanului sau împotriva dorinţei poporului, conchide Garry Kasparov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe