Tensiuni între Bratislava şi Kiev, după ce Zelenski a anunţat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc prin Ucraina

Premierul slovac Robert Fico (Getty Images)
Redacţia
21.12.2024

Slovacia ar putea lua în considerare măsuri reciproce împotriva Ucrainei dacă aceasta nu va permite în continuare tranzitul de gaze din Rusia către Europa, informează Bloomberg.

Robert Fico, premierul slovac, a declarat că a fost luat prin surprindere de refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite fluxul de gaz rusesc, după ce cei doi lideri au vorbit în cadrul unui summit la Bruxelles. Zelenski a declarat că Ucraina nu va tranzita gaze de origine rusă decât dacă va primi asigurări că Kremlinul nu va beneficia financiar în timp ce războiul continuă.

Acest lucru lasă importatorilor precum Slovacia puţine opţiuni pentru a menţine deschisă ruta. Ţara a sugerat mai multe alternative, cum ar fi schimbarea proprietăţii gazului înainte ca acesta să intre pe teritoriul ucrainean, dar Zelenski a respins aceste idei ca fiind „jocuri”, a declarat Fico reporterilor joi seara.

Deşi este puţin probabil ca Europa în ansamblu să se confrunte cu daune semnificative în cazul în care fluxurile ruseşti prin Ucraina se vor opri după sfârşitul acestui an, Slovacia se numără printre puţinele ţări care încă se bazează pe aceste importuri, ţara avertizând cu privire la posibile daune financiare.

Fico s-a întrebat dacă Ucraina are „dreptul de a afecta interesele economice şi naţionale ale unui stat membru al UE” în aceste circumstanţe. În cazul în care Kievul nu va permite tranzitul de gaze, el va analiza în timpul Crăciunului dacă să adopte măsuri punitive împotriva Ucrainei, a spus el.

În prezent, Slovacia trimite Ucrainei energie electrică, ajutor umanitar şi transporturi private de arme, inclusiv muniţie. Guvernul condus de Fico a refuzat să trimită ajutor militar din propriile rezerve şi a respins, de asemenea, sprijinirea aderării Ucrainei la NATO. De asemenea, încearcă să menţină relaţii prietenoase cu Moscova şi critică implicarea SUA şi a majorităţii ţărilor din Uniunea Europeană în război prin sprijinul militar acordat Ucrainei.

Premierul slovac a declarat că doreşte să continue negocierile cu Comisia Europeană în următoarele trei-patru zile, în încercarea de a găsi „argumente privind Ucraina”. El a mai spus că discuţiile sale cu premierul ucrainean Denys Shmyhal au fost mai constructive şi că a fost surprins de cuvintele „contondente” ale lui Zelenski.

Zelenski, între timp, a declarat joi că este conştient de preocupările financiare ale Slovaciei, dar a spus că este „un pic ruşinos să vorbim despre bani, deoarece pierdem oameni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor