Tensiune în Marea Chinei de Sud. Vietnamezii răspund abuzurilor regimului comunist de la Beijing

Navele vietnameze s-au ciocnit, miercuri, în Marea Chinei de Sud, cu navele chineze, aceasta fiind ultima tentativă a Vietnamul de a împiedica regimul comunist de la Beijing să demareze operaţiunile de forare din apropierea insulei Parcelus, într-o zonă revendicată de ambele naţiuni, a anunţat un oficial al guvernului vietnamez. Guvernul vietnamez susţine că decizia Beijingului de a instala o platformă de mare adâncime în apele vietnameze este ilegală.
Marea de sud a Chinei. (THE EPOCH TIMES/Google Earth)
Andrei Pricopie
07.05.2014

Navele vietnameze s-au ciocnit, miercuri, în Marea Chinei de Sud, cu navele chineze, aceasta fiind ultima tentativă a Vietnamului de a împiedica regimul comunist de la Beijing să demareze operaţiunile de forare din apropierea insulei Parcelus, într-o zonă revendicată de ambele naţiuni, a anunţat un oficial al guvernului vietnamez citat de Businessweek. Guvernul vietnamez susţine că decizia Beijingului de a instala o platformă de mare adâncime în apele vietnameze este ilegală.

Oficialul a subliniat că nu au fost trase focuri de armă şi nu au existat rapoarte de leziuni în incident. Acesta este cel mai grav incident pe mare din ultimii ani dintre cele două ţări. Dacă niciuna dintre părţi nu dă înapoi, ciocnirile de acest tip s-ar putea înumlţi şi lucrurile ar putea degenera.

Decizia Chinei de a amplasa platforma respectivă a fost văzută ca fiind unul dintre paşii cei mai provocatori din campania de afirmare a suveranităţii sale în Marea Chinei de Sud.

„Toate activităţile străine în apele Vietnamului fără permisiunea Vietnamului sunt ilegale şi invalide”, a transmis Guvernul vietnamez.

China a respins aceste declaraţii, menţionând că activitatea de forare se desfăşoară în apele sale. Beijingul a acaparat abuziv, la începutul acestui an, aproximativ 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud, zonă care ar adăposti mari rezerve de petrol şi gaze.

Doi diplomaţi străini au declarat, cu condiţia anonimatului, că Vietnamul a expediat 29 de nave militare în zonele de lângă platforma de foraj atunci când a devenit conştient de intenţiile Chinei. Potrivit unui diplomat chinez, acţiunile Vietnamului au fost menite să fie o "demonstraţie de forţă" pentru a determina Beijing-ul să îşi retragă platforma.

China a mutat gigantica sa platformă de foraj de circa 1 miliard de euro într-o zonă apropiată de Insulele Paracel pe 2 mai însoţită de o flotă mare de nave. Totodată, regimul comunist a anunţat că accesul navelor străine va fi interzis pe o rază de 4.8 km. Beijingul a avertizat că platforma maritimă va începe forarea în Marea Chinei de Sud începând cu 4 mai, într-o zonă învecinată cu Insulele Paracel.

Platforma maritimă se află în interiorul zonei economice exclusive şi a coastei continentale a Vietnamului, aşa cum au fost ele definite de Convenţia din 1982 a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Legea Mării, a anunţat ministerul de externe al Vietnamului.

Afirmarea Chinei în Marea Chinei de Sud a alarmant mai multe ţări din regiune, care fac eforturi să reziste pretenţiilor expansioniste chineze, în ciuda faptului că majoritatea sunt conştiente că trebuie să menţină relaţii bune cu un partener comercial atât de important.

Statele Unite, care încearcă să îşi consolideze poziţia militară şi economică în Asia, în parte pentru a contracara influenţa chineză, împărtăşeşte preocupările naţiunilor din zonă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat marţi, la Washington, că acţiunea Chinei este "provocatoare şi nefolositoare pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune".

Vietnam are capacităţi limitate de a-şi combate vecinul şi partenerul său economic vital, care, profitând de aceste avantaje, nu ezită să folosească forţa pentru a-şi pune în aplicare planurile expansioniste. Vietnamul nu îşi poate permite legături deteriorate cu China şi nu are nicio speranţă de a concura cu ea militar. Deşi nu mai este la fel de izolată cum a fost o dată, ţara nu se poate aştepta totuşi la prea mare ajutor diplomatic de la prieteni puternici.

Regimul comunist revendică aproape toată Marea Chinei de Sud şi respinge categoric pretenţiile rivale ale Vietnamului, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor