Statele Unite şi Filipine au început exerciţii militare masive în Marea Chinei
alte articole
Forţele maritime ale SUA şi Filipine au lansat, luni, o serie de exerciţii militare pe scară largă în Marea Chinei, a notat Mediafax.
Exerciţiile militare se vor întinde pe o perioadă de zece zile şi vor viza să răspundă provocărilor lansate de către vecinii „agresivi” ai Manilei, a declarat ministrul filipinez de Externe, Albert del Rosario.
„Tensiunile în regiunea Asia-Pacific s-au intensificat în ultimii ani, din cauza revendicărilor expansioniste maritime şi teritoriale”, a declarat Rosario, indicând spre China care revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud.
Exerciţiile maritime ale celor două aliate, numite Balikatan (umăr la umăr), vor mobiliza aproape 5.500 de militari americani şi filipinezi, cât şi avioane americane F-18, şi vor testa pregătirea de luptă în caz de ameninţări maritime, inclusiv pirateria, asistenţa umanitară sau răspunsul în caz de dezastre.
„Tiparele de comportament agresiv, menite să schimbe status quo-ul, ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune. Balikatan 2014, punând accent pe securitatea maritimă, susţine puternic capabilităţile noastre de răspuns la aceste provocări”, a adăugat Rosario.
Beijingul a revendicat abuziv peste 90% din Marea a Chinei de Sud, cât şi o mare parte din Marea Chinei de Est, inclusiv mai multe teritorii deţinute de Manila, asigurând ulterior ”paza” în regiune. Agresiunea Chinei a stârnit îngrijorarea ţărilor vecine din regiune, inclusiv a Japoniei şi Filipinelor.
China şi Rusia au anunţat că vor efectua, în luna mai, un „exerciţiu de cooperare maritimă„ în apele din Marea Chinei de Est, în apropierea Japoniei. În acelaşi timp, Tokyo a anunţat că va desfăşura, tot în luna mai, exerciţii militare de apărare insulară.
Săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama, a efectuat o vizită diplomatică în Filipine, asigurând Manilade susţinerea militară a SUA în faţa agresiunilor Chinei. În timpul vizitei, cele două ţări au încheiat un acord de apărare consolidată a zonei, în cadrul căreia SUA îşi va spori prezenţa armată în regiune.