China cimentează alianţa anti-occidentală în Orient
focus
alte articole
Ministerele Apărării din China şi Iran au purtat, luni, o serie de discuţii privind întărirea relaţiilor militare dintre Teheran şi Beijing, stabilind şi unul din obiectele alianţei: ”dezarmarea regimului sionist de arsenalul său nuclear”, conform presei din cele două state.
Ministrul iranian al Apărării, Hussein Dehgham, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Chang Wanquan, la Beijing pentru a întări ”cooperarea dintre cele două ţări în domeniul militar”, conform agenţiei de stat iraniană Fars News.
Deghan a accentuat beneficiile mutuale ale ”cooperării militare” dintre cele două ţări, precizând că cele două armate ar putea ”dezarma regimul sionist de arsenalul său nuclear”.
”O Chină puternică este o garanţie pentru securitatea şi pacea internaţională. Un Iran puternic este o garanţie pentru pace, stabilitate şi securitate durabilă în regiunea strategică a golfului Persic şi în Orientul Mijlociu”, a declarat Deghan.
Wanquan a afirmat în repetate rânduri în trecut că parteneriatele militare ale Chinei vor provoca probleme pentru naţiunile occidentale îngrijorate cu privire la securitatea din Strâmtoarea Hormuz şi Asia-Pacific.
”Din cauza viziunilor comune dintre China şi Iran asupra multor obiective politice, de securitate, regionale şi internaţionale importante, Beijing-ul consideră Teheranul partenerul său strategic”, a declarat Wanquan.
China este deja al treilea importator de ţiţei iranian, profitul Teheranului în 2013 ajungând la 45 de miliarde de dolari.
”În anii recenţi, schimbul de vizite dintre grupurile armate ale celor două ţări au crescut, iar schimburile speciale şi de cooperare privind antrenarea personalului a continuat să se extindă”, a adăugat Wanquan.
China a fost acuzată că a participat într-o serie de tranzacţii ilegale, pentru a evita sancţiunile economice impuse Iranului în urma programului său nuclear.
Apropierea relaţiilor dintre China şi Iran ar putea să complice eforturile Occidentului privind reducerea ambiţiilor nucleare ale Teheranului.
Ca parte a misiunii de negocierile G5 1, China se poate opune posibilelor presiuni asupra Teheranului, permiţându-i să dezvolte o armă nucleară.
Relaţiile dintre cele două ţări aduc multe avantaje armatei iraniene, care produce un număr mare de drone, rachete şi nave de război.
Navele de război iraniene exersează constant modalităţi prin care pot distruge navele de război ale Statelor Unite, conform oficialilor din armata iraniană.
”Relaţiile dintre China şi Iran nu sunt o surpriză”, a declarat fostul consilier al Pentagonului, Michael Rubin.
”Ceea ce mă îngrijorează este imaginea de ansamblu. China construieşte o bază navală în Pakistan, întărind relaţiile cu Iran, îşi dezvoltă afacerile în Irak, şi se apropie de Turcia. Crează o alianţă anti-americană prin mijlocul Asiei şi Orientul Mijlociu”, a adăugat Rubin.
Marina Iranului poate ”scufunda un portavion al Statelor Unite în mai puţin de un minut”, conform contra-amiralului Iranian Ali Fadavi.
”Am făcut şi am scufundat replici ale distrugătoarelor, fregatelor şi navelor de război americane cu mulţi ani în urmă şi am scufundat vapoarele lor în 50 de secunde printr-o serie de manevre operaţionale”, a adăugat Fadavi.
Iranul a obţinut din partea Rusiei o torpilă de ultimă generaţie, considerată foarte eficientă împotriva navelor americane.
”Obiectivul operaţional al Iranului” este distrugerea forţelor navale ale Statelor Unite, a precizat Fadavi.