Vietnamul denunţă China pentru demararea forărilor maritime

Platforma petrolieră China Naţional Oil Corp.
Platforma petrolieră China Naţional Oil Corp. (AFP/AFP/GettyImages)

Vietnamul a cerut, luni, Chinei să oprească operaţiunile de forare din apropierea insulei Parcelus, în Marea Chinei de Sud, precizând că decizia Beijingului de a instala o platformă de mare adâncime în apele vietnameze este ilegală.

China a respins precizările, menţionând că activitatea de forare se desfăşoară în apele sale.

Beijingul a acaparat abuziv, la începutul acestui an, aproximativ 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud, zonă care ar adăposti mari rezerve de petrol şi gaze.

China a avertizat că platforma maritimă va începe forarea în Marea Chinei de Sud începând cu 4 mai, într-o zonă învecinată cu Insulele Paracel.

Teritoriile acaparate de China au fost protejate cu ajutorul Pazei de Coastă, provocând mai multe conflicte cu vecinii săi, în special Filipine şi Vietnam.

Administraţia maritimă a Chinei a precizat că va interzice trecerea vapoarelor pe o rază de 5 kilometri în jurul zonei de exploatare.

Platforma maritimă se află în interiorul zonei economice exclusive şi a coastei continentale a Vietnamului, aşa cum au fost ele definite de Convenţia din 1982 a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Legea Mării, a anunţat ministerul de externe al Vietnamului.

„Toate activităţile străine în apele Vietnamului fără permisiunea Vietnamului sunt ilegale şi invalide”, se precizează în comunicatul ministerului.

Agresiunile Chinei au provocat mai multe îngrijorări în regiune, inclusiv pentru Vietnam şi Filipine. Săptămâna trecută, Statele Unite au întărit alianţa militară cu Filipine, asigurând Manilei protecţie teritorială împotriva Chinei.

China s-a lansat într-o expansiune graduală în apele învecinate, încercând să obţină atât cât poate să obţină, în detrimentul vecinilor mai mici care nu sunt în stare să o oprească, au explicat analiştii.

Paza de coastă a Chinei a tăiat cablurile vaselor de explorare vietnameze şi a atacat pescarii, încercând să „protejeze” teritoriile recent acaparate.

Demararea operaţiunilor de forare este mult mai periculoasă decât celelalte acţiuni, precum atacarea pescarilor sau a vapoarelor de explorare, a declarat Tran Cong Truc, fostul şef al comitetului superior din Vietnam privind problemele de graniţă.