Tăriceanu nu vrea implicarea CCR şi a mass-media în conflictele între puterile în stat

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Invitat pe platourile B1 TV, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri seară că ar trebui să se renunţe la sesizările către Curtea Constituţională şi că eventualele conflicte între puterile în stat trebuie tranşate la masa discuţiilor, nu la CCR. Mai mult, comunicarea trebuie făcută instituţional, nu prin intermediul presei, a mai declarat şeful Senatului.

"Curtea Constituţională trebuie să revină în matca firească şi să tranşeze conflictele cu adevărat de natură constituţională şi nu conflictele politice aşa cum s-a întâmplat în întreaga perioadă Băsescu.", a declarat Tăriceanu, la câteva ore după ce CCR a stabilit că senatorii au blocat activitatea Justiţiei şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea privind rezultatul votului în cazul Şova.

Acuzat de opinia publică, de mass-media, de opoziţie etc. că a blocat bunul mers al justiţie în cazul lui Şova, prevalându-se de Regulamentul Senatului, deşi ştia că acesta este în dezacord cu Constituţia, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că lucrurile se pot rezolva şi fără să fie nevoie de intervenţia Curţii.

„Nu pot să spun că mă aşteptam. Lucrurile se pot rezolva şi altfel decât prin sesizarea Curţii. În urmă cu 10 zile, în momentul în care a intervenit să zicem acest conflict politic legat de cazul lui Şova, au apărut discuţii în spaţiul public că regulamentul Senatului şi legea 96 nu sunt puse în acord. Ca o paranteză, în 2013, CCR a mai fost sesizată pe aceste prevederi şi sesizarea a fost respinsă sesizarea. Acum, fără să mai fie nevoie de intervenţia Curţii, Senatul şi Cameră s-au pus de acord cu modificarea lor în acord cu Constituţia. Cred că poate fi şi această modalitate de soluţionare, chiar şi între Parlament şi CSM.", a declarat Tăriceanu.

Acuzat nu demult de Monica Macovei că, pe vremea când era premier iar ea ministru al Justiţiei, i-ar fi cerut să-i stabilească linie directă cu procurorii, actualul şef Senatului a declarat că puterile statului trebuie să comunice între ele, să-şi tranşeze problemele la masa negocierilor şi nu să comunice prin presă şi mass-media:

"Eu cred că poate să existe şi această modalitate bazată pe colaborare, comunicare instituţională inclusiv între Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii. Nu cred că comunicarea prin intermediul presei, prin intermediul mass media, comunicate cu ţâfnă, cu nervi ajută la mersul care să o facă să nu discute cu nimeni, decât eventual cu el. E o mare greşeală, puterile în stat sunt independente, dar asta nu înseamnă că ele nu comunică între ele şi comunicarea trebuie să fie făcută instituţional, nu prin intermediul presei. În loc să inoculăm tot timpul ideea că există un conflict, putem să ne aşezăm la masa şi să discutăm", a concluzionat Tăriceanu.

Reamintim că magistraţii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi PNL în cazul votului privind ridicarea imunităţii senatorului PSD, Dan Şova, însă au admis sesizarea înaintată de CSM.

CCR a stabilit că senatorii au blocat activitatea Justiţiei şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea privind rezultatul votului în cazul Şova.

Senatul este obligat acum de CCR să redacteze hotărârea respectivă şi să o publice în Monitorul Oficial. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat, potrivit ziare.com, că hotărârea respectivă va fi luată în baza legii aflate în vigoare la momentul respectiv şi că această hotărâre poate fi atacată, la rândul ei, la Curte.

De la sesizarea CCR şi până la rezoluţia de miercuri Senatul şi-a modificat Regulamentul de care Tăriceanu s-a prevalat pentru a-l face scăpat pe Şova de cătuşe, astfel încât acesta să fie în acord cu prevederile Constituţiei. Merită menţionat că modificarea Regulamentului şi a Statutului au fost însă făcute nu de la sine ci după un val uriaş de critici din partea mass-mediei, a opiniei publice, ambasadelor etc. şi după ce preşedintele Iohannis, PNL-ul şi CSM-ul au sesizat Curtea Constituţională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne