PNL îi cere lui Tăriceanu să-şi "execute" demisia. Şeful Senatului refuză hotărât

Senatorul PNL Cristian Bodea
Senatorul PNL Cristian Bodea (facebook.com/Cristian Bodea)

Senatorul PNL Cristian Bodea i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, pe motiv că a încălcat flagrant Constituţia prin invalidarea votului pentru arestarea lui Dan Şova.

Bodea a venit pregătit în plenul Senatului, având asupra sa textul demisiei pe care l-a citit şi înmânat lui Tăriceanu, din partea PNL, pentru "a-l executa": "Calculul majorităţii pe art 173 a fost o faptă premeditată în laboratoarele PSD şi executată cu minuţiozitate de Călin Popescu Tăriceanu. Pentru aceste motive Grupul PNL cere Preşedintelui Senatului să execute şi următorul text", a declarat senatorul PNL.

"Motivez decizia de a demisiona prin faptul că, în cazul cererii de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Dan Coman Şova, cerere dezbătută şi supusă votului în Senat, am încălcat flagrant Constituţia României, art. 76, alin. 2 care stipulează că Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră" şi am nesocotit Deciziile Curţii Constituţionale, care spun clar, în ceea ce priveşte solicitarea de arestare preventivă formulată de Ministrul Justiţiei în cazul parlamentarilor, că aceasta se adoptă în conformitate cu prevederile art. 76, alin. 2 din Legea Fundamentală. Faptele mele au afectat grav atât raporturile instituţionale stabilite de Constituţie între legislativ şi puterea judecătorească, cât şi imaginea publică a Parlamentului." se preciza în textul demisiei redactată de Bodea pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În respectivul document, remis ulterior de senatorul liberal redacţiei Epoch Times, se mai precizează că, în plenul Senatului s-a votat, în data de 31 martie 2014, modificarea art. 173 din Regulamentul Senatului, în sensul dispus de prevederea constituţională referitoare la adoptarea legilor ordinare şi a hotărârilor cu votul majorităţii membrilor prezenţi, ceea ce arată că decizia lui Tăriceanu de a nu valida votul dat de cei 79 de senatori (numărul acestora reprezentând majoritatea membrilor prezenţi la vot) care au votat pentru încuviinţarea arestării lui Dan Şova a fost o încălcare a prevederilor Constituţiei şi un abuz în serviciu.

"Faptele pe care le invoc pentru a-mi motiva demisia sunt incompatibile cu funcţia de Preşedinte al Senatului, a doua ca importanţă în România, după cea de Preşedinte al Republicii", se încheia textul demisiei.

Recomandăm şi: Lovitură de graţie pentru Dan Şova? Regulamentul Senatului pe punctul de a fi schimbat

"Scopul nostru a fost de a sublinia încălcarea Constituţiei de către preşedintele Senatului, în complicitate cu PSD." a explicat Cristian Bodea, pentru Epoch Times, scopul demersului întreprins astăzi de liberali.

"Aţi făcut o compunere foarte frumoasă, e bună de citit la televizor. Cu toate că văd că nu respectaţi Regulamentul, ca să nu se interpreteze ca o limitare a libertăţii la expresie, v-am lăsat să ţineţi tot speech-ul", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax, în replică la cererea liberalilor.

Reamintim că miercurea trecută, Senatul a refuzat aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.

Regulamentul Senatului în schimb susţinea, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că avem un total de 168 de senatori.

Deşi Constituţia ar trebui să primeze, nu acesta a fost cazul în speţa Dan Şova, astfel că senatorul PSD, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestarea preventivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne