Tăriceanu: Parlamentul nu este un ghişeu de înregistrare a cererilor procurorilor

Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Parlamentul nu este un ghişeu de înregistrare a cererilor venite din partea procurorilor, nu trebuie să răspundă automat având dreptul suveran de a da avize favorabile sau nu, a declarat miercuri, pentru RFI, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Parlamentul are un drept suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghişeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte. Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre libertatea individului, într-o ţară democratică cred că acesta este cel mai preţios bun pe care-l avem şi nu trebuie să ne jucăm cu el", a precizat Tăriceanu.

"Nu trebuie să considerăm că aceasta este situaţia normală în care se află cineva care este înconjurat de prezumţia de nevinovăţie, să fie trimis automat în spatele gratiilor şi să fie anchetat în stare de detenţie. Există cazuri excepţionale în care încuviinţarea reţinerii preventive este logică, dar nu întotdeauna. La noi din păcate, această practică a devenit una curentă şi este un lucru reprobabil", a continuat şeful Senatului.

În ceea ce priveşte votul dat în cazul Şova, acesta a fost unul perfect legal, susţine Tăriceanu, adăugând că indiferent de ce decide astăzi Curtea Constituţională (sesizată de Iohannis, PNL şi CSM) legea nu se aplică retroactiv, n-are cum să fie repetat votul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne