Cazul Şova explodează. CCR admite sesizarea CSM şi deschide noi posibilităţi

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi PNL în cazul votului privind ridicarea imunităţii senatorului PSD, Dan Şova, însă au admis sesizarea înaintată de CSM.

Astfel, CCR a stabilit că senatorii au blocat activitatea Justiţiei şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea privind rezultatul votului în cazul Şova.

Senatul este obligat acum de CCR să redacteze hotărârea respectivă şi să o publice în Monitorul Oficial. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat, potrivit ziare.com, că hotărârea respectivă va fi luată în baza legii aflate în vigoare la momentul respectiv şi că această hotărâre poate fi atacată, la rândul ei, la Curte.

"Cred că este primul conflict între o autoritate judecătorească şi autoritatea legislativă. Aşadar: indiferent că admite sau respinge cererea, ea se redactează. Doar că cea de admitere se publică. Aşa de simplu...", a declarat judecătorul CSM, Cristi Danileţ.

Întrebat dacă există vreo posibilitate ca după publicarea rezultatului votului acesta să fie contestat la CCR, Cristi Danileţ a replicat: "Există două soluţii: 1. Votul deja a fost dat, atunci era în vigoare un Regulament contrar Constituţiei, se poate da Hotarâre de respingere, va fi atacată la CCR care o va infirma şi va obliga Senatul să o schimbe. Apoi hotararea de admitere se va publica în Monitorul Oficial. 2. Votul a fost dat, Regulamentul între timp a fost schimbat potrivit Constituţiei, se va interpreta că soluţia este de admitere şi se publică direct hotărârea redactată în Monitorul Oficial."

La scurt timp după decizia CCR, şefa PNL, Alina Gorghiu, a declarat că "Hotărârea pe care astăzi Tăriceanu e obligat să o semneze şi să o transmită Monitorului Oficial trebuie să fie, în opinia PNL, ultima hotărâre pe care Tăriceanu o semnează în funcţie de preşedinte al Senatului."

"Vom contesta hotărârea Senatului de respingere la CCR. Hotărârea CCR nu poate fi decât în acord cu jurisprudenţa CCR pe acelaşi subiect", a anunţat şefa PNL.

În ceea ce priveşte sesizarea formulată de Klaus Iohannis, CCR a evidenţiat că nu există tipul de conflict pe care l-a reclamat şeful statului, în timp ce în cazul sesizării PNL, magistraţii au constatat că solicitarea a devenit inadmisibilă pentru că legea a fost schimbată cu o zi în urmă.

Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat marţi astfel încât deciziile şi hotărârile să fie adoptate cu majoritatea simplă a celor prezenţi în plen, aşa cum prevede Constituţia României şi nu cu majoritate calificată, aşa cum s-a procedat în cazul fostului ministru Şova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne