Alina Gorghiu : Liberalii continuă demersurile la CCR pentru a obţine arestarea lui Şova

Imediat după decizia CCR în cazul Şova, şefa PNL Alina Gorghiu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia i-a cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi a liderului PSD Victor Ponta.
Andrei Pricopie
08.04.2015

alte articole

Alina Gorghiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.04.2015

Imediat după decizia CCR în cazul Şova, şefa PNL Alina Gorghiu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia i-a cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi a liderului PSD Victor Ponta.

"Îi cerem lui Victor Ponta să rupă cârdăşia cu Tăriceanu când vine vorba de luptă împotriva justiţiei. Cred că preşedintele Senatului are obligaţia de astăzi să plece din fruntea Senatului pentru un abuz şi pentru sfidarea legii în cazul lui Şova (...) Hotărârea pe care astăzi Tăriceanu e obligat să o semneze şi să o transmită Monitorului Oficial trebuie să fie, în opinia PNL, ultima hotărâre pe care Tăriceanu o semnează în funcţie de preşedinte al Senatului.

Vom contesta hotărârea Senatului de respingere la CCR. Hotărârea CCR nu poate fi decât în acord cu jurisprudenţa CCR pe acelaşi subiect. Mă aştept astăzi sau mâine de la domnul Ponta să încerce să ascundă acest subiect. Nu ştiu dacă va reduce TVA la 2% până diseară, dar mă aştept să ascundă acest subiect. Demisia lui Tăriceanu şi a lui Ponta sunt astăzi necesare", a declarat Alina Gorghiu, citată de b1.ro.

La rândul său, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi este de părere că Victor Ponta "prelungeşte inutil agonia lui Şova", în timp ce "servilismul lui Tăriceanu aruncă România în criză constituţională".

"Decizia CCR de astăzi delegitimează tentativa lui Tăriceanu şi Ponta de a-l salva pe Dan Şova de un dosar delicat pentru PSD şi pentru premier. Cei doi trebuie să înţeleagă că rezistenţa lor în faţa solicitărilor Justiţiei nu face decât să prelungească inutil agonia lui Şova, cu riscuri grave de imagine pentru Parlamentul României şi pentru România în ansamblu.

În mod normal, dacă ar dovedi responsabilitate politică şi instituţională, preşedintele Senatului ar trebui să demisioneze pentru criza constituţională generată de dragul unui parlamentar cercetat pentru probleme penale - şi nu, în niciun caz, pentru vreo declaraţie politică. Prin rigiditatea cu care refuză să aplice chiar decizia PSD de a susţine necondiţionat solicitările Justiţiei, Ponta se acuză singur şi se implică inutil în dosarul Turceni. Parcursul constituţional firesc va dovedi că Dan Şova nu poate fi salvat prin artificii procedurale şi de culise, pentru că nu este un cetăţean cu drepturi speciale, plasat deasupra Constituţiei", a declarat Ovidiu Raeţchi în cadrul unui comunicat de presă.

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi PNL în cazul votului privind ridicarea imunităţii senatorului PSD, Dan Şova, însă au admis sesizarea înaintată de CSM. Instanţa a stabilit că senatorii au blocat activitatea Justiţiei şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea privind rezultatul votului în cazul Şova.

Senatul este obligat acum de CCR să redacteze hotărârea respectivă şi să o publice în Monitorul Oficial. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat, potrivit ziare.com, că hotărârea respectivă va fi luată în baza legii aflate în vigoare la momentul respectiv şi că această hotărâre poate fi atacată, la rândul ei, la Curte (ceea ce liberalii au anunţat că vor face).

Întrebat dacă există vreo posibilitate ca după publicarea rezultatului votului acesta să fie contestat la CCR, judecătorul CSM Cristi Danileţ a replicat: "Există două soluţii: 1. Votul deja a fost dat, atunci era în vigoare un Regulament contrar Constituţiei, se poate da Hotărâre de respingere, va fi atacată la CCR care o va infirma şi va obliga Senatul să o schimbe. Apoi hotărârea de admitere se va publica în Monitorul Oficial. 2. Votul a fost dat, Regulamentul între timp a fost schimbat potrivit Constituţiei, se va interpreta că soluţia este de admitere şi se publică direct hotărârea redactată în Monitorul Oficial."

Recomandăm şi Cazul Şova explodează. CCR admite sesizarea CSM şi deschide noi posibilităţi

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor