Taiwanul lansează un canal de televiziune în limba engleză pentru a avea o voce mai puternică pe plan internaţional

Lansarea postului de televiziune taiwanez in limba engleză, TaiwanPlus
Lansarea postului de televiziune taiwanez in limba engleză, TaiwanPlus (Youtube - captură ecran)

Taiwanul a lansat luni primul său canal de televiziune în limba engleză de ştiri, stil de viaţă şi divertisment, pentru a avea o voce mai puternică pe plan internaţional, într-un moment în care China încearcă să reducă amprenta insulei şi să îşi afirme suveranitatea, după cum anunţă Reuters.

TaiwanPlus, sprijinit de guvern, a început să funcţioneze anul trecut ca o platformă de streaming în principal online şi a fost puternic susţinut de preşedintele Tsai Ing-wen.

Luând cuvântul la ceremonia de lansare, Tsai a declarat că acest canal a ridicat deja profilul internaţional al Taiwanului şi că va fi de ajutor pe măsură ce insula forjează legături din ce în ce mai strânse cu "ţările care împărtăşesc valorile noastre fundamentale de libertate şi democraţie".

"Poveştile Taiwanului ar trebui să fie împărtăşite cu lumea", a spus ea. "Având în vedere că din ce în ce mai mulţi oameni din întreaga lume se interesează de Taiwan, este mai important ca niciodată să avem o platformă pentru a aduce Taiwanul în faţa comunităţii internaţionale."

China, care revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind teritoriul său, este din ce în ce mai activă în mass-media în limba engleză, transmiţând opiniile Partidului Comunist aflat la putere unui public extern, în special prin intermediul canalului de ştiri în limba engleză al televiziunii de stat China Global Television Network, sau CGTN.

De asemenea, China exercită presiuni asupra spaţiului internaţional al Taiwanului, inclusiv prin forţarea companiilor străine să se refere la acesta ca fiind parte a Chinei pe site-urile lor web şi prin desfăşurarea în mod obişnuit de exerciţii militare în apropierea insulei.

Ministrul Culturii, Lee Yung-te, a declarat reporterilor că Taiwanul trebuie să fie capabil să combată ceea ce spune China despre insulă şi să expună punctul de vedere taiwanez.

"La nivel internaţional, vocea noastră nu a fost pe deplin auzită. China diseminează continuu că Taiwanul este parte a Chinei, iar mulţi oameni cred acest lucru. Dacă le spui că nu este aşa, ei întreabă de ce? Aşa că, în viitor, vom folosi mass-media din Taiwan pentru a explica comunităţii internaţionale de ce nu este aşa", a declarat Lee.

Canalul de televiziune este deocamdată disponibil doar în Taiwan, dar Lee a spus că au în vedere lansarea în Statele Unite în următoarele şase luni.

Taiwanul are deja media internă în limba engleză, dintre care cea mai importantă este ziarul Taipei Times, fondat în 1999.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe