Tailanda: „Tricourile Roşii” pregătesc un miting de susţinere a Guvernului
alte articole
Cedând în faţa presiunii protestatarilor antiguvernamentali, premierul tailandez Yingluck Shinawatra a dizolvat luni parlamentul şi a cerut organizarea de alegeri anticipate. Miercuri, susţinătorii premierului, „Tricourile Roşii”, au anunţat că pregătesc un miting de susţinere a Guvernului, a raportat Reuters.
Clasa de mijloc şi elita regalistă îşi manifestă nemulţumirile faţă de Guvern şi de Thaksin Shinawatra, fratele miliardar al premierului, care a fost el însuşi prim-ministru, fiind demis printr-o lovitură de stat militară în 2006. Aceştia din urmă se bucură de susţinerea ţăranilor săraci din zonele rurale şi de favorurile Beijing-ului.
Cele mai recente demonstraţii au fost declanşate în urmă cu câteva săptămâni datorită unui controversat proiect de lege de amnistie, care ar fi permis lui Thaksin să se întoarcă acasă din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus, şi să evite un termen de doi ani de închisoare pentru corupţie.
Senatul a respins proiectul de lege, dar protestele au continuat, un număr mare de oameni ieşind în stradă să ceară demisia premierului tailandez, doamna Yingluck Shinawatra, pe care o acuză că este controlată efectiv de către fratele ei, deşi aceasta neagă cu vehemenţă.
În jur de 160.000 de demonstranţi s-au adunat luni în Bangkok, în jurul biroului prim-ministrului, cunoscut sub numele de Casa Guvernului, forţând organizarea de alegeri anticipate. Liderul protestatarilor Suthep Thaugsuban i-a dat lui Yingluck 24 de ore să demisioneze. Ea este prim-ministru interimar până la alegerile stabilite pentru 2 februarie.
După ce acest termen a expirat în noaptea de marţi, Suthep a declarat că poliţia ar trebui să o aresteze.
"Eu cer ca poliţia să o aresteze pe Yingluck pentru trădare, pentru că nu a îndeplinit ordinele noastre", a declarat el susţinătorilor din faţa Casei Guvernului.
Fost prim-ministru adjunct în guvernul anterior - învins de partidul de guvernământ a lui Yingluck în 2011, Suthep Thaugsuban a ignorat apelul acesteia pentru alegeri anticipate. El vrea ca Tailanda să fie guvernată de un "consiliu al poporului" format din "oameni buni".
„Tricourile roşii” care îl susţin pe premierul Yingluck au avertizat, miercuri, că ar putea să iasă în stradă pentru a proteja guvernul de protestatarii care au forţat-o să recurgă la alegeri anticipate, stabilind astfel scena pentru o posibilă confruntare. În acest timp, protestatarii anti-guvernamentali fac presiuni să scape de influenţa politică a fratelui lui Yingluck, fostul premier Thaksin.
O astfel de mişcare fără precedent ar putea declanşa un conflict cu susţinătorii lui Yingluck.
Frontul Unit pentru Democraţie Împotriva Dictaturii (UDD), după cum sunt cunoscuţi „tricourile roşii”, ar putea organiza un miting de protest pentru a proteja guvernul, a declarat Jatuporn Promphan, unul dintre liderii săi.
"Ţine de datoria UDD să reunească tricourile roşii şi pe cei care iubesc democraţia şi nu sunt de acord cu metodele lui Suthep. Vor fi mult mai multe persoane decât a reuşit să adune Suthep", a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters.
Suthep, care în urmă cu câteva săptămâni a demisionat din postul de parlamentar pe care l-a deţinut de 34 de ani, are sprijinul unei minorităţi puternice - elita regalistă din Bangkok şi democraţii din opoziţie şi probabil o parte a Armatei, care în Tailanda intervine uneori pentru a asigura stabilitatea.
Thaksin este în general văzut ca puterea din spatele guvernului Yingluck, uneori organizând reuniuni cu cabinetul prin webcam.
"Când vorbeşte Suthep ar trebui să aibă în vedere faptul că există milioane de tailandezi care îl iubesc pe Thaksin şi iubesc familia Shinawatra", a declarat Thida Thawornseth, liderul UDD.
Fostul premier Thaksin s-a remarcat printr-un populism excesiv şi o tentativă de abolire a monarhiei, bazându-se pe o creştere a influenţei chineze în Tailanda.
Comentariile celor de la UDD sugerează că protestele ar putea duce la un conflict mai mare în cazul în care guvernul Yingluck este dat afară cu forţa.
După ce instanţele şi Armata au dat jos două guverne aliate cu Thaksin în 2008 şi democraţii au venit la putere printr-un vot parlamentar considerat a fi orchestrat de armată, tricourile roşii au ieşit în stradă şi au paralizat Bangkok în aprilie-mai 2010, protest care s-a încheiat cu o represiune militară sângeroasă. Un an mai târziu, democraţii au pierdut alegerile.
Tricourile roşii au amânat un miting la 1 decembrie după ce au avut loc ciocniri mortale în jurul stadionului unde a fost ţinut şi a amânat o demonstraţie în masă care a fost planificată pe 10 decembrie în nordul Capitalei.
UDD a declarat că scopul unui viitor miting nu ar fi determinat din dorinţa unei confruntări, ci pentru a arăta că forţele pro-Thaksin pot scoate mai mulţi oameni în stradă decât Suthep.
La rândul său, Suthep a precizat că toată familia Shinawatra ar trebui să plece din ţară, pentru că în opinia lui guvernul a încălcat Constituţia în mai multe moduri. Pe de cealaltă parte, acesta a fost acuzat de insurecţie. Până în prezent, nu a fost făcută nicio încercare de a-l aresta.
În discursul său, Suthep a cerut armatei, în mod tradiţional apropiată de regalişti, să preia controlul asupra clădirilor guvernamentale în locul poliţiei, care sunt mai apropiaţi de Thaksin, el însuşi fiind un fost ofiţer de poliţie.
În Tailanda, armata este foarte puternică şi deseori se aşteaptă să fie ultimul arbitru care asigură pacea socială în cazul conflictelor care trenează. De data aceasta generalii tailandezi au transmis că nu vor să se implice, deşi au încercat să medieze conflictul. Între timp poliţia, care avea ordin să blocheze protestatarii, s-a alăturat protestelor aşternându-şi pe jos căştile şi scuturile în semn de solidaritate.