Premierul Tailandei dizolvă parlamentul, poliţia de partea protestatarilor
alte articole
Conform CNN, în Bangkok, capitala Tailandei, primul-ministru Yingluck Shinawatra a dizolvat luni parlamentul naţiunii cerând alegeri noi. Această acţiune nu i-a mulţumit pe protestatarii antiguvernamentali care au rămas cu miile pe străzi.
Între 100.000 şi 150.000 de demonstranţi s-au adunat în Bangkok, liderii protestului declarând că scopul lor luni este să devasteze biroul lui Shinawatra, cunoscut sub numele de Casa Guvernului. Noile alegeri se vor desfăşura pe 2 februarie, dar controversata Yingluck Shinawatra ar putea să nu fie propusă de către partidul ei, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al guvernului.
„Nu ştiu dacă partidul Pheu Thai va vota din nou ca ea să candideze sau nu” a spus purtătorul de cuvânt Teerat Ratanasevi, referindu-se la partidul de la putere.
Acţiunea de luni a premierului tailandez a survenit la o zi după ce Partidul Democrat, principalul partid din opoziţie, a declarat că cei aproximativ 150 de membri ai săi vor demisiona în masă din parlament deoarece nu mai puteau lucra cu guvernul.
„Nu vreau ca ţara noastră şi tailandezii să sufere mai multe pierderi” a afirmat într-un mesaj televizat Yingluck. Liderul partidului opoziţiei Abhisit Vejjajiva a spus că protestele masive nu prea dau de ales guvernului. „Cred că modul cel mai bun ca premierul să demonstreze responsabilitate e să redea puterea poporului” a declarat acesta către CNN.
Totuşi dizolvarea parlamentului şi cererea noilor alegeri nu au reuşit să-l împace pe conducătorul protestelor Suthep Thaugsuban, fost prim-ministru adjunct pentru Partidul Democrat. Acesta a cerut ca puterea să fie transferată unui „consul al poporului” neales.
Influenţa lui Thaksin
În timpul săptămânilor de demonstraţii, protestatarii au ocupat mai multe birouri ale guvernului. Adunările au fost în cea mai mare parte paşnice, dar ciocnirile dintre protestatari şi susţinătorii guvernului, din 30 noiembrie, au avut ca urmare 5 morţi. Protestatarii şi poliţia, care s-au confruntat săptămâna trecută în anumite părţi ale Bangkok-ului cu gaze lacrimogene şi pietre, au ajuns marţi la un armistiţiu, din respect pentru Majestatea sa, regele Tailandei, care îşi serba cea de-a 86-a zi de naştere.
Conducătorii protestelor spun că vor să scape Tailanda de influenţa fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck. Acesta este un scop ambiţios într-o ţară în care partidele afiliate cu Thaksin, care şi-a construit succesul cu politici populiste care au încântat populaţia rurală, au câştigat fiecare alegere din 2001 încoace. Thaksin a fost demis printr-o lovitură militară în 2006 şi şi-a petrecut majoritatea timpului în exil peste mări, dacă s-ar întoarce ar risca 2 ani de închisoare pentru corupţie, acuzaţie despre care a declarat că a fost motivată politic.
Actualele proteste au fost iscate de încercarea stângace a guvernului Yingluck de a promulga un proiect de lege de graţiere care ar fi deschis uşa de întoarcere pentru fratele ei. Acest fapt a dat dreptate celor care o acuzau pe Yingluck că nu ar fi nimic mai mult decât marioneta lui Thaksin, deşi ea a negat de mai multe ori acest lucru.
Activişti adevăraţi
Deşi poliţiştilor li s-a ordonat să blocheze şi să hărţuiască protestatarii, aceştia s-au alăturat protestelor paşnice aşternându-şi pe jos căştile şi scuturile în semn de solidaritate. În încercarea lor de a răsturna guvernul Shinawatra, protestatarii plănuiau să devasteze Biroul Poliţiei Metropolitane Bangkok, acest plan fiind conceput şi condus de Suthep Thaugsuban, liderul protestelor.
Dar ceea ce a urmat a surprins pe mulţi. Coborârea armelor şi trecerea poliţiei de partea protestatarilor a marcat un punct de cotitură pentru protest şi o potenţială răsturnare de forţe.
Este o faptă care inspiră ca cei care aplică legea să ia iniţiativa de a sta de partea binelui. Cine ştie ce schimbări ar avea loc dacă şi alte ţări ar urma acest exemplu.