Protest de proporţii în Kiev: 200.000 de oameni au ieşit în stradă

Protest pro-UE în Ucraina
Protest pro-UE în Ucraina (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.12.2013

Peste 200.000 de manifestanţi pro-europeni s-au strâns, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, şi au cerut demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP, citat de Realitatea.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, a participat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania, în perioada 28-29 noiembrie, unde a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Semnarea acordului ar fi deschis graniţele pentru produsele ucrainene pe piaţa UE şi ar fi pregătit scena pentru o relaxare a restricţiilor de călătorie. Însă există indicii că Ianukovici ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Viktor Ianukovici a declarat că presiunile de la Moscova l-au determinat să ia decizia asta, argumentând că Ucraina nu-şi putea permite să-şi sacrifice comerţul cu Rusia, care s-a opus acestui acord. Această decizie de a abandona negocierile cu UE, care durau de circa trei ani, a dat naştere unui val de proteste violente şi a aruncat ţara într-o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.

Opoziţia ucraineană care se bucură de susţinerea SUA şi UE speră să mobilizeze până la un milion de protestatari, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev.

Ianukovici a efectuat vineri o vizită în Rusia, unde a discutat cu Vladimir Putin despre "parteneriatul strategic" bilateral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor