Tailanda în haos, opoziţia demisionează în bloc

Mioara Stoica
08.12.2013

În mijlocul unor proteste de amploare, primul ministru tailandez Yingluck Shinawatra a încearcat medierea şi lansarea unui referendum, dar opoziţia demisionează în bloc.

"Runda finală" era programată pentru luni şi urma să debuteze cu un marş lung spre palatul guvernului, care fusese deja asediat în urmă cu o săptămână, dar ruptura s-a produs mai devreme. Toţi cei 153 de membri ai opoziţiei au demisionat în ciuda faptului că premierul tailandez, Yingluck Shinawatra, a propus un referendum referitor la poziţia sa, spunând că este pregătită să demisioneze în cazul în care majoritatea oamenilor o vor dori. Decizia se pare că nu a mulţumit frontul anti-guvern care au dat ca ultimatum pentru demisia premierului ziua de marţi, 10 decembrie.

Protestele

De zile întregi protestatarii asediază palatele puterii în Bangkok. În capitală au avut loc ciocniri violente în timpul cărora s-au înregistrat cinci decese şi peste 300 de răniţi. Peste 2.000 de soldaţi au fost chemaţi pentru a menţine ordinea, iar poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante împotriva grupurilor anti-guvernamentale, după ce acestea au încercat să intre în sediul guvernului şi în sediul general al poliţiei.

Cauzele revoltei - Protestele, care au început pe 31 octombrie, sunt promovate de grupuri naţionaliste şi monarhiste, grupuri de activişti din sud, bastionul Partidului Democrat, care este prima forţă de opoziţie. Protestatarii doresc să înlocuiască guvernul cu un "Consiliu al Poporului" şi acuză guvernul Yingluck că este controlat de către fratele premierului, liderul demis Thaksin Shinawatra, şi utilizează o serie de politici populiste care fac rău economiei Tailandei.

Valul de proteste a început luna trecută, după ce partidul de guvernământ a încercat să treacă o lege de amnistie controversată, care, potrivit criticilor, ar fi avut ca scop anularea pedepsei lui Thaksin permiţându-i să se întoarcă fără impunitate în ţară, din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus.

Deşi Senatul a respins proiectul de lege, în încercarea de a pune capăt protestelor, totuşi ele au luat amploare, iar tensiunea a crescut când peste 100.000 de persoane au mărşăluit în capitala Bangkok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor