Tactica pământului pârjolit. Navele de pescuit chinezeşti pompează cianură în apele disputate cu Filipine
Biroul Pescuitului din Filipine a acuzat navele de pescuit chinezeşti că folosesc cianură pentru a distruge Scarborough Shoal, un atol bogat în peste din Marea Chinei de Sud contestat atât de Manila, cât şi de Beijing, informează Business Insider.
"Aceşti pescari chinezi folosesc cianură", a declarat sâmbătă Nazario Briguera, purtător de cuvânt al Biroului Pescuitului şi Resurselor Acvatice, conform unei traduceri din filipineză realizată de The Philippine Star.
Pescuitul cu cianură este o metodă de pescuit controversată, care implică de obicei aruncarea acestei substanţe chimice extrem de toxice în apropierea recifelor de corali sau în zonele de pescuit pentru a ameţi sau ucide peştii, astfel încât aceştia să poată fi capturaţi cu uşurinţă.
Această metodă este condamnată pe scară largă, deoarece afectează fără discriminare majoritatea speciilor marine din zonă, provoacă daune grave ecosistemelor acvatice şi poate face ca peştii să fie periculoşi pentru manipulare sau consum.
Dar Brigeura i-a acuzat pe pescarii chinezi că au folosit cianură şi pentru a "distruge în mod intenţionat Bajo de Masinloc pentru a împiedica navele de pescuit filipineze să pescuiască în zonă". Bajo de Masinloc este numele spaniol al zonei Scarborough Shoal.
Purtătorul de cuvânt a estimat că presupusa utilizare a cianurii ar fi provocat daune de aproximativ 17.850.000 USD în regiune, potrivit publicaţiei.
Biroul a precizat că nu a efectuat un studiu formal al pagubelor totale, dar a numit-o "o preocupare serioasă".
"Vom vedea mai clar şi vom avea probe sau dovezi că acest lucru este într-adevăr făcut de către pescarii chinezi şi, aparent, de alţi pescari străini", a declarat Briguera, potrivit publicaţiei filipineze GMA News.
Cu toate acestea, duminică, Garda de Coastă din Filipine a declarat că nu a găsit nicio dovadă că pescarii chinezi ar fi folosit cianură şi nu a putut confirma acuzaţia biroului de pescuit.
"Nu avem niciun studiu ştiinţific sau vreo dovadă care să sugereze că pescuitul cu cianură în Bajo de Masinloc poate fi atribuit pescarilor chinezi sau vietnamezi", a declarat purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, comodorul Jay Tarriela, potrivit GMA News.
În special, se ştie că industria pescuitului din Filipine folosea pescuitul cu cianură încă din anii 1960 pentru a captura peşti vii pentru acvarii şi restaurante, deşi această practică a devenit mai puţin frecventă. În 2023, un studiu realizat de Fundaţia pentru Conservarea şi Educaţia Costieră din Cebu a constatat că unii pescari filipinezi încă mai folosesc cianură în Marea Chinei de Sud.
Ca răspuns la aceste acuzaţii, tabloidul de stat chinez The Global Times a scris că Filipine a "defăimat fără temei" China cu afirmaţiile sale privind cianura. Publicaţia este cunoscută pentru faptul că este o portavoce a guvernului comunist chinez, respectând ad litteram punctele de vedere ale Beijingului.
Scarborough Shoal - un atol viran devenit un focar de tensiuni
Scarborough Shoal a fost un punct central al disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud şi este revendicat de China, Taiwan şi Filipine.
Atolul, care abundă în resurse, a fost folosit de zeci de ani de pescarii filipinezi şi a fost revendicat de Manila în anii 1930. Însă China a declarat mai recent că astronomul chinez Guo Shoujing a descoperit bancul de nisip în 1279 şi că pescarii chinezi au navigat în zonă de-a lungul istoriei.
În 2016, un tribunal internaţional de la Haga s-a pronunţat cu o majoritate covârşitoare în favoarea Filipinelor într-un caz în care s-a decis asupra proprietăţii atolului. China a respins hotărârea.
De atunci, Beijingul a patrulat în regiune cu nave de război şi nave ale pazei de coastă, stabilind controlul de facto al atolului şi alungând adesea pescarii filipinezi.
Între timp, grupurile de pescari din Filipine au declarat că sute de nave chinezeşti intră în regiune şi pescuiesc excesiv în apele acesteia. Cercetătorii din Quezon City au acuzat navele chinezeşti în 2018 că au deteriorat atolul atât de mult încât distrugerile pot fi văzute pe Google Earth.
Mai recent, Filipine a acuzat paza de coastă a Chinei că a folosit manevre "periculoase" pentru a hărţui şi a bloca o navă filipineză care livra provizii pentru navele de pescuit.
Biroul pentru Pescuit şi Resurse Acvatice şi ambasada Chinei din Manila nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Business Insider.