"Veniţi să vă faceţi produsele în America" - Ce le-a transmis Trump liderilor de afaceri reuniţi la Davos
Preşedintele Donald Trump, adresându-se prin legătură video participanţilor la summitul anual al Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, a criticat marile bănci pentru presupusul lor refuz de a servi un număr de persoane şi organizaţii conservatoare.
Adresându-se, în special, directorului general al Bank of America, Brian Moynihan, şi directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, pe 22 ianuarie, Trump i-a îndemnat să pună capăt discriminării politice în băncile lor.
„Sper că veţi începe să vă deschideţi banca pentru conservatori, pentru că mulţi conservatori se plâng că băncile nu le permit să facă afaceri în cadrul băncii, iar asta include un loc numit Bank of America.
Nu ştiu dacă autorităţile de reglementare au impus acest lucru, din cauza lui Biden sau ce, dar tu şi Jamie [Dimon, CEO al JPMorgan Chase] şi toată lumea, sper să vă deschideţi băncile pentru conservatori, pentru că ceea ce faceţi este greşit”, i-a spus Trump lui Moynihan.
Anul trecut, un grup de investitori condus de managerul de fonduri David Bahnsen a exercitat presiuni asupra JPMorgan Chase să ia măsuri împotriva excluderii bancare din motive politice, în urma acuzaţiilor conform cărora, printre altele, subsidiara sa WePay a închis brusc conturi şi a refuzat servicii în 2021 pentru o conferinţă „Defense of Liberty” la care urma să participe Donald Trump Jr.
JPMorgan Chase a revenit ulterior asupra deciziei WePay.
Atât Bank of America, cât şi JPMorgan Chase au respins acuzaţiile de părtinire politică.
„Servim mai mult de 70 de milioane de clienţi şi îi primim pe conservatori. Suntem obligaţi să respectăm reguli şi reglementări guvernamentale extinse, care uneori duc la decizii de a încheia relaţiile cu clienţii. Nu închidem niciodată conturi din motive politice şi nu avem un test de turnesol politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bank of America, William Halldin, pentru The Epoch Times.
JPMorgan a emis o declaraţie pentru The Epoch Times în care afirmă că „nu am închis niciodată şi nu vom închide niciodată un cont din motive politice, punct”.
În aprilie 2024, 15 procurori generali de stat au trimis o scrisoare către Bank of America, acuzând banca că „pare să condiţioneze accesul la serviciile sale de clienţii care au opiniile religioase sau politice preferate ale băncii”.
Procurorii generali au acuzat banca respectivă că a folosit criterii ambigue pentru încetarea relaţiilor bancare, cum ar fi riscul reputaţional şi acuzaţiile de promovare a „intoleranţei” sau „urii”.
„În trecut, Bank of America a refuzat să ofere servicii producătorilor, distribuitorilor şi vânzătorilor de arme; producătorilor de combustibili fosili; contractorilor pentru Serviciul de Imigrări şi Vamă al SUA; închisorilor private şi serviciilor conexe.
Recent, a ţinut prima pagină a ziarelor pentru că a cooperat cu FBI şi Trezoreria SUA pentru a stabili profilul americanilor conservatori şi religioşi ca potenţiali terorişti interni”, au scris procurorii generali.
În aceeaşi lună, statul Tennessee a adoptat una dintre primele legi care interzic băncilor şi companiilor de asigurări discriminarea politică sau religioasă a rezidenţilor statului.
„Este ne-american să refuzi oamenilor servicii financiare de bază, pe baza convingerilor lor politice şi religioase”, a declarat pentru The Epoch Times Jeremy Tedesco, vicepreşedinte senior pentru implicare corporativă la Alliance Defending Freedom.
„Excluderea bancară discriminatorie creează victime reale”, a spus el. „Este foarte încurajator faptul că preşedintele Trump acordă prioritate combaterii excluderii bancare şi nu este surprinzător, având în vedere că membri ai propriei sale familii au fost afectaţi.”
Atât Trump, cât şi soţia sa au declarat că le-au fost refuzate serviciile bancare în ultimii câţiva ani, acuzând că acest lucru a fost făcut din motive politice.
Bank United din Florida a închis conturile lui Trump în 2021, declarând că „nu mai avem nicio relaţie de depozit cu el”. Professional Bank, o altă bancă din Florida, a închis de asemenea conturile lui Trump în acelaşi timp.
Signature Bank şi Deutsche Bank din New York şi-au încheiat, de asemenea, relaţia cu Trump în urma evenimentelor de la Capitoliul Statelor Unite, din 6 ianuarie 2021.
Scriind în autobiografia sa, „Melania”, prima doamnă a declarat că atât ea, cât şi fiul lor Barron au fost privaţi de servicii bancare în acel moment.
„Am fost şocată şi consternată să aflu că banca mea tradiţională a decis să îmi închidă contul şi să îi refuze fiului meu posibilitatea de a deschide unul nou”, a scris Melania.
Tedesco a declarat că băncile au anulat adesea conturile „fără a oferi un motiv adecvat pentru a face acest lucru”.
„Mai rău, am văzut, de asemenea, bănci mari care au conlucrat cu guvernul federal pentru a viza adversarii politici”, a spus el.
„Unitatea FinCEN a Departamentului Trezoreriei SUA a împărtăşit chiar o listă de 'grupuri motivate de ură' cu marile bănci care au asociat grupurile conservatoare principale, precum AdF, cu 'terorişti interni'”, a afirmat el.
Marc Andreessen, capitalist de risc şi consilier al lui Trump, a declarat că băncile aveau o categorie numită „persoane expuse politic” (PEP).
„Dacă sunteţi o PEP, voi [băncile] sunteţi obligate de autorităţile de reglementare financiară să le daţi afară din banca voastră”, i-a spus Andreessen lui Joe Rogan într-un podcast din noiembrie 2024. Andreessen a spus că această categorie pare să se aplice exclusiv conservatorilor.
„Nu am auzit de niciun caz în care cineva din stânga să fi fost exclus bancar”, a spus el.
Răspunzând la acuzaţie într-un podcast ulterior numit The Unshakeables, Dimon a declarat: „Nu am debranşat pe nimeni din cauza relaţiilor politice sau religioase - punct”.
El a adăugat că l-a contactat pe Andreessen pentru a discuta despre problemele ridicate de acesta.
„Unde Marc are dreptate este în toate aceste exemple în care se pune multă presiune pe noi şi ni se spune ce este cu risc ridicat, iar dacă nu excludem bancar pe cineva şi ceva merge prost, putem plăti amenzi de sute de milioane de dolari”, a declarat Dimon.
„Aşadar, multe bănci cred că ar trebui să scăpăm de aceşti oameni pentru că, dacă nu scăpăm de ei, vom fi amendaţi. Şi aţi văzut asta iar şi iar”, a adăugat el.
„Veniţi să vă faceţi produsele în America”
Trump a criticat, de asemenea, iniţiativele privind diversitatea, echitatea şi incluziunea (DEI) susţinute de WEF.
În discursul său adresat reuniunii de la Davos şi intitulat „America pe primul loc”, preşedintele Donald Trump a declarat că „America s-a întors şi este deschisă pentru afaceri”.
Trump i-a îndemnat pe liderii de afaceri din întreaga lume să investească în Statele Unite, avertizându-i că, în caz contrar, vor plăti tarife vamale.
„Mesajul meu pentru toate întreprinderile din lume este foarte simplu: Veniţi să vă faceţi produsele în America”, le-a transmis Trump liderilor politici şi de afaceri din întreaga lume.
El a continuat să promită că administraţia sa va oferi unele dintre cele mai mici impozite din lume, cu reduceri semnificative pentru corporaţii.
„Dar dacă nu vă fabricaţi produsul în America - ceea ce este prerogativa dvs. - atunci, foarte simplu, va trebui să plătiţi un tarif”, a spus el, adăugând că aceste tarife ar putea ajunge la trilioane de dolari pentru Trezoreria SUA.
În timpul discursului său, Trump a criticat, de asemenea, iniţiativele „diversitate, echitate şi incluziune” (DEI) şi „net-zero” susţinute de WEF.
„Administraţia mea a luat măsuri pentru a aboli toate aberaţiile discriminatorii privind diversitatea, echitatea şi incluziunea”, a declarat Trump la summitul de la Davos.
El a adăugat: „America va deveni din nou o ţară bazată pe merit - trebuie să auziţi acest cuvânt: ţară bazată pe merit - şi am făcut oficial, o politică oficială a Statelor Unite, că există doar două genuri: masculin şi feminin. Şi nu vom avea bărbaţi care să participe la sporturi feminine şi la operaţiuni transsexuale”.
De asemenea, preşedintele american şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la dependenţa puternică a NATO de Statele Unite, îndemnând naţiunile membre să îşi mărească contribuţiile la cheltuielile de apărare la 5% din PIB, o idee pe care o susţine de mult timp.
În timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, Trump a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană pentru că nu tratează în mod echitabil companiile americane, cum ar fi Google, Apple şi META, subliniind recentele sancţiuni pe care aceste companii au fost forţate să le plătească.
„Vom face ceva în această privinţă, dar nimeni nu este mulţumit de asta”, a menţionat el.
Trump i-a vizat şi pe directorul general al Bank of America, Brian Moynihan, şi pe directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, pentru acţiunile lor împotriva conservatorilor din Statele Unite.
„Nu ştiu dacă autorităţile de reglementare au impus asta din cauza lui Biden sau ce, dar tu şi Jamie şi toată lumea, sper să vă deschideţi băncile pentru conservatori, pentru că ceea ce faceţi este greşit”, a afirmat el.
Aproape 3.000 de persoane din 130 de ţări participă la summitul din acest an, a declarat Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv al WEF, înainte de discursul lui Trump.
„Provocările globale cu care ne confruntăm astăzi sunt monumentale”, a spus Schwab în timpul discursului său de deschidere.
„Importanţa leadership-ului american şi a leadership-ului dumneavoastră personal în această privinţă este fundamentală şi primordială”, s-a adresat el lui Trump.
În timpul primului său mandat, Trump a călătorit la Davos de două ori, în 2018 şi 2020, pentru a participa la reuniunile WEF. În discursul său de deschidere din 2020, el şi-a prezentat politicile comerciale protecţioniste şi poziţia Statelor Unite ca cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume, stârnind critici din partea unora dintre membrii forumului.
De la inaugurarea sa, la 20 ianuarie, Trump a semnat mai multe ordine executive menite să elimine politicile şi programele din cadrul guvernului federal axate pe DEI. El a emis un memorandum prin care a ordonat ca toţi angajaţii federali care lucrează la iniţiativele DEI să fie puşi în concediu plătit.
În plus, el a ordonat suspendarea finanţării federale pentru toate şcolile care impun dispoziţii DEI sau angajează contractori care se angajează în astfel de practici.
În timpul discursului său la summit, Trump a declarat că va oferi aprobări rapide companiilor din Statele Unite şi a promis să dubleze producţia de petrol şi gaze a ţării.
El a spus că a declarat o urgenţă energetică naţională „pentru a debloca aurul lichid de sub picioarele noastre”.
Schwab, economist şi profesor german, a înfiinţat WEF în 1971 cu scopul de a promova „capitalismul părţilor interesate”, care susţine că societăţile servesc interesele tuturor părţilor interesate, lărgind masiv domeniul de aplicare dincolo de acţionari, faţă de care o societate este în mod normal obligată.
Părţile interesate pot include angajaţii, furnizorii, creditorii, clienţii, mediul şi societatea în general.
De-a lungul anilor, WEF a devenit un forum de dialog recunoscut la nivel mondial. Acesta abordează ceea ce identifică drept provocări globale urgente - cum ar fi clima, sărăcia, inegalitatea bogăţiei, securitatea alimentară şi pandemiile - şi reuneşte sectoarele public şi privat.
Cu toate acestea, în ultimii ani, forumul s-a confruntat din ce în ce mai des cu critici, fiind puse sub semnul întrebării utilitatea dezbaterilor sale în rezolvarea luptelor oamenilor obişnuiţi.
Climatul rămâne o temă centrală la Davos, însă utilizarea largă a avioanelor private de către participanţi a dus la acuzaţii de ipocrizie. În plus, invitarea unor persoane cu un istoric îndoielnic în domeniul drepturilor omului, cum ar fi liderii Partidului Comunist Chinez, a ridicat semne de întrebare cu privire la credibilitatea forumului.