Dorin Recean, la Davos: Împreună cu UE construim o Moldova mai puternică - o ţară europeană în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate
Riscurile interferenţelor străine în procesul electoral şi experienţa Republicii Moldova în organizarea unui scrutin electoral transparent, liber şi corect a fost prezentată de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la panelul dedicat alegerilor, desfăşurat în cadrul Forumului Economic de la Davos.
Şeful Executivului s-a referit la atacurile hibride din partea Federaţiei Ruse şi acţiunile prin care Kremlinul a încercat să perturbeze procesele democratice din Republica Moldova. Potrivit premierului Recean, în perioada electorală, propaganda şi dezinformarea a căpătat amploare, iar narativele false au fost diseminate pe larg pentru a compromite scrutinul electoral din toamna anului 2024.
În acelaşi timp, Republica Moldova a fost ţinta unei fraude fără precedent – alegerile din anul 2024 au fost marcate de corupere electorală şi cumpărare de voturi de către grupări criminale, în fruntea cărora s-ar afla, potrivit rapoartelor Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, oligarhul fugar Ilan Şor.
„Am fost martorii unor acţiuni şi campanii de dezinformare menite să divizeze societatea, să influenţeze opinia publică şi să submineze încrederea în instituţiile statului. Cu tehnologia disponibilă acum, problema guvernelor este numărul copleşitor de informaţii false.
Cel mai important este să continuăm să investim în educaţie şi în dezvoltarea gândirii critice, astfel încât oamenii să fie mai puţin manipulaţi. Dezinformarea nu are hotare şi rămâne o provocare globală, care necesită soluţii colective”, a declarat premierul Dorin Recean la Davos.
Progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, situaţia regională actuală, dar şi modalităţile prin care Uniunea Europeană poate oferi sprijin pentru depăşirea provocărilor în sectorul energetic, se numără de asemenea printre subiectele discutate de premierul Dorin Recean şi liderii europeni, la Davos.
Necesitatea consolidării eforturilor pentru depăşirea crizei umanitare create în regiunea transnistreană, în urma sistării de către Gazprom a livrării gazelor naturale, a fost subliniată la întrevederea premierului Dorin Recean cu Marta Kos, Comisarul european pentru extindere, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, şi ministrul Afacerilor Externe al României, Emil Hurezeanu.
„Pe fundalul ameninţărilor hibride şi al interferenţelor străine, Republica Moldova îşi urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european. Avem mai multe provocări, dar continuăm să acţionăm pentru a susţine cetăţenii noştri. Împreună cu UE şi statele sale membre, construim o Moldova mai puternică - o ţară europeană în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate”, a subliniat premierul Dorin Recean.
Un alt panel de discuţii, desfăşurat cu prezenţa prim-ministrului Dorin Recean, a vizat gestionarea durabilă a resurselor de apă, în contextul schimbărilor climatice. De asemenea, premierul a participat la mese rotunde şi discuţii privind accelerarea tranziţiei către energia verde, încurajarea investiţiilor în energia regenerabilă şi construirea unor economii reziliente pentru menţinerea păcii.
Premierul Dorin Recean a avut o discuţie cu Tim Holt, membru al consiliului executiv al Siemens Energy – compania care face parte din consorţiul care construieşte substaţiile electrice ale liniei aeriene de înaltă tensiune de 400 kv Vulcăneşti-Chişinău.
Interlocutorii au vorbit despre mersul lucrărilor şi necesitatea de accelerare a acestora, astfel încât construcţia acestora să fie finalizată în termen, până la sfârşitul anului curent. Prim-ministrul a accentuat importanţa realizării acestui proiect pentru a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, esenţială în contextul regional actual.
Ascensiunea sectorului IT în Republica Moldova, în ultimii ani, a fost remarcată în dialogul cu conducerea întreprinderii Palo Alto Networks. A fost analizată posibilitatea deschiderii la Chişinău a unui birou de experţi în securitatea cibernetică, sporirea calităţii infrastructurii TIC, precum şi a calificării resurselor umane din Republica Moldova pe acest segment.
Alte subiecte abordate la întrevederile de la Davos s-au referit la dezvoltarea pieţei de capital şi a serviciilor financiare din Republica Moldova - tematică discutată cu reprezentanţii Goldman Sachs, precum şi la îmbunătăţirea ecosistemului digital al ţării noastre, bazându-ne pe expertiza globală a firmei de consultanţă în management McKinsey & Company.
Forumul Economic de la Davos reuneşte aproape 3 000 de lideri din peste 130 de ţări, incluzând 350 de oficiali guvernamentali, inclusiv 60 de şefi de stat şi de guvern, din toate regiunile importante. Cea de-a 55-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial se încheie pe data de 24 ianuarie 2025.
În opinia expertului în politici publice şi de securitate de la Watchdog Moldova, Andrei Curăraru, „după discursul lui Recean la Davos, poziţia Republicii Moldova devine şi mai clară”.
În opinia expertului, Recean a avut un mesaj tranşant pentru Kremlin: „Vă retrageţi toate trupele şi OGRV-ul ilegal şi aşa-numiţii pacificatori, şi Republica Moldova îşi asumă cheltuielile pentru toată regiunea transnistreană. Încetaţi să tulburaţi apele, să faceţi livrări prin offshore-uri cu scheme netransparente şi livraţi la oameni gaz legal ca ei să nu îngheţe”.