Ministrul demisionar german al Economiei avertizează Europa să nu devină prea dependentă de energia din SUA

Robert Habeck (Getty Images)
Tom Ozimek
24.01.2025

Europa trebuie să evite să devină prea dependentă de aprovizionarea cu energie din SUA, a avertizat recent Robert Habeck, ministrul demisionar al economiei din Germania, în contextul în care preşedintele Donald Trump a cerut Uniunii Europene (UE) să cumpere suficient petrol şi gaz american pentru a compensa deficitul comercial al SUA faţă de UE, în caz contrar urmând să plătească tarife vamale.

Habeck, membru al Partidului Verzilor din Germania, a declarat la summitul energetic Handelsblatt de la Berlin din 21 ianuarie că dependenţa prea mare de aprovizionarea cu energie din SUA riscă să repete acelaşi tip de „şantaj pe care l-am avut în Rusia”.

Gradul ridicat de dependenţă a Europei de energia rusească a limitat capacitatea regiunii de a răspunde la invazia Rusiei în Ucraina prin sancţiuni ferme, cum ar fi tăierea completă a legăturilor energetice pentru a lipsi Moscova de venituri, care au consolidat fondul de război al Kremlinului.

Habeck a îndemnat Europa „să întâmpine administraţia Trump cu o mână întinsă, dar nu cu mâna tăiată”, adăugând că UE ar trebui să îşi definească propriile interese mai degrabă decât să se supună direcţiei Americii.

Aceasta vine în contextul în care Trump a ameninţat recent că va impune tarife ţărilor europene dacă acestea nu cumpără cantităţi suficient de mari de energie americană pentru a compensa decalajul comercial al UE faţă de Statele Unite, care, în 2023, se ridica la aproximativ 57 de miliarde de dolari în favoarea UE.

„Am spus Uniunii Europene că trebuie să compenseze deficitul enorm pe care îl are cu Statele Unite prin achiziţionarea pe scară largă a petrolului şi gazelor noastre. În caz contrar, vor fi tarife până la capăt”, a scris Trump într-o postare din 20 decembrie pe platforma sa Social Truth.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a declarat pentru The Epoch Times, ca răspuns la o anchetă privind ameninţarea tarifară a lui Trump, că blocul comunitar este pregătit să poarte discuţii cu administraţia Trump cu privire la modul de a răspunde preocupărilor sale.

„UE şi SUA au economii profund integrate, cu un comerţ şi investiţii general echilibrate. Suntem pregătiţi să discutăm cu preşedintele ales Trump modul în care putem consolida în continuare o relaţie deja puternică, inclusiv prin discutarea intereselor noastre comune în sectorul energetic”, a declarat Gill pentru The Epoch Times într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Trump a fost mult timp un critic al deficitelor comerciale ale Americii cu alte ţări şi un susţinător al utilizării tarifelor ca instrument de negociere pentru a atinge diverse obiective politice. Unul dintre aceste obiective este ca Europa să importe mai multă energie din Statele Unite, ceea ce ar spori bogăţia Americii şi ar ajuta naţiunile europene să-şi consolideze securitatea cu un aliat NATO prin reducerea în continuare a dependenţei de importurile din Rusia.

În timp ce UE şi-a redus dramatic dependenţa de energia rusească de la izbucnirea războiului din Ucraina, blocul continuă să importe cantităţi semnificative de gaze naturale ruseşti. De fapt, Europa a importat o cantitate record de 16,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în 2024, depăşind recordul anterior de 15,2 milioane pe care l-a importat în 2022. Acest lucru se întâmplă în ciuda promisiunii UE de a elimina toate acordurile energetice cu Rusia până în 2027.

Oficialii europeni au recunoscut că trebuie să depună mai multe eforturi pentru a se debarasa de energia rusească. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat reporterilor la Bruxelles la 20 ianuarie că, în ciuda lipsei de progrese în anumite domenii, UE este hotărâtă să rupă toate legăturile energetice cu Rusia şi finalizează un plan pentru atingerea acestui obiectiv.

„Am redus toate importurile de cărbune rusesc, majoritatea importurilor de petrol rusesc şi peste două treimi din gazul rusesc. În ciuda acestor rezultate semnificative, există încă prezenţa gazului rusesc pe piaţa UE. Iar acest lucru este ceva ce am prefera să nu vedem”, a declarat Itkonen.

Oficiali de rang înalt ai UE şi-au manifestat intenţia de a creşte achiziţiile de energie americană. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat în noiembrie că importurile de GNL din Statele Unite ar putea înlocui importurile rămase de GNL rusesc ale blocului.

„Încă primim o mulţime de GNL prin Rusia, din Rusia. Şi de ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin şi ne reduce preţurile la energie”, a declarat von der Leyen reporterilor la un summit din Budapesta, Ungaria, pe 8 noiembrie.

Între timp, într-un efort de a sprijini producţia internă de energie a SUA—ceea ce ar creşte disponibilitatea acesteia pentru export către aliaţi—Trump a semnat pe 20 ianuarie un ordin executiv prin care a ridicat blocajul impus de fostul preşedinte Joe Biden asupra autorizării exportului de GNL (gaz natural lichefiat). De asemenea, au fost semnate alte ordine care promovează explorarea de petrol şi gaze în Alaska şi anulează măsurile luate de Biden pentru protejarea terenurilor arctice şi a apelor de coastă de foraj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor