Tabloul "Regina Elisabeta I" a fost salvat

Portretul Reginei Elisabeta I a Angliei (Youtube)
Simona Milea
13.09.2016

Un portret al suveranei engleze Elisabeta I a fost achiziţionat cu suma de 13,2 milioane euro. Britanicii au strâns până la 8000 de donaţii în două luni pentru a ''salva regina".

Regina Elisabeta I a Angliei (1533-1603) a devenit regina mărilor, pe lângă faptul că era cunoscută şi ca Regina Fecioară sau Gloriana. (''Gloriana'' vine de la faptul că a câştigat războaie, a câştigat în faţa spaniolilor care atunci erau puternici). Portretul a fost pictat în jurul anului 1590, la doi ani după ce i-a învins pe spanioli, victorie care a reprezentat cel mai mare triumf al domniei ei.

Tabloul cu imaginea triumfătoare a reginei a aparţinut până acum familiei Tyrwhitt-Drake, descendentă a lui Sir Francis Drake (1540-1596), pirat nemilos şi jefuitor pentru unii, explorator şi marinar pentru alţii. Cele două muzee Grenwich - Casa Reginei, unde s-a născut Elisabeta, şi Muzeul Naţional Maritim - au lansat în luna mai o campanie pentru a putea strânge 10,3 milioane de lire sterline (13,2 milioane euro), sumă cerută de descendenţii piratului pe tabloul evaluat pe piaţă la 16 milioane de lire sterline (19,2 milioane euro).

La sfârşitul lunii mai, când a început campania "Salvaţi regina", muzeele citate mai sus au declarat că deţin 1 milion de lire sterline (1,29 milioane de euro) din Fondul de Artă - o organizaţie privată, dedicată sprijinirii acestor achiziţii - şi 400.000 de lire (516.000 euro) oferite de cele două muzee menţionate. În două luni, cu un total de 8.000 de donaţii s-a ajuns la cifra cerută de familia Tyrwhitt-Drake pentru a vinde pictura.

Unele sume mici provin din banii depuşi de turişti în muzee, iar 7,4 milioane de lire sterline (9,5 milioane de euro) au fost oferite de Loteria Naţională. Această cifră este una dintre cele mai importante contribuţii aduse de Loteria Naţională pentru a dobândi o operă de artă.

Mai mult de două treimi din preţ a fost plătit de Loteria Naţională pentru tabloul Reginei Fecioare - cunoscută şi ca Regina Virgină - pentru a rămâne în păstrarea muzeelor din Greenwich - locul de unde a domnit peste mările Europei. Chiar dacă portretistul care a imortalizat-o pe Regină nu este cunoscut, tabloul este cotat ca având o mare valoare artistică, nu doar pentru expresia Reginei, ci şi pentru formatul orizontal şi pentru dimensiunile rar folosite pentru portretele renascentiste (110,5x125 centimetri).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor