Caravaggio – un inovator constant

Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid prezintă expoziţia "Caravaggio şi pictori din Nord" până pe data de 18 septembrie. Comisarul Gert Jan van der Sman explică cheia expoziţiei Thyssen despre maestrul italian şi urmaşii săi din Nordul Europei.
Expoziţia "Caravaggio şi pictori din Nord", deschisă la Madrid
Expoziţia "Caravaggio şi pictori din Nord", deschisă la Madrid (Youtube.com)

O frumoasă expoziţie este deschisă la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid, cel ce deţine una dintre cele mai mari colecţii private din lume, având capodopere ce ilustrează istoria artei occidentale din ultimii 700 de ani. Toate numele mari ale artei europene se află aici în acest muzeu, ceea ce reprezintă un gest minunat făcut spaniolilor iubitori de artă de către Carmen Cervera, ultima soţie a lui Hans Heinrich Thyssen Bornemitsza (o catalană cu educaţie aleasă ce a ajuns Miss Spania în 1961).

Din 21 iunie până pe 18 septembrie 2016, Muzeul Thyssen-Bornemisza prezintă "Caravaggio şi pictori din Nord", o expoziţie despre figura lui Michelangelo Merisi Caravaggio (Milano, 1571 - Porto Ercole, 1610) şi influenţa sa în rândul pictorilor din nordul Europei ce au fost fascinaţi de pictura şi stilul lui. Curatoriată de Gert Jan van der Sman, profesor la Universitatea din Leiden şi membru al Istitutului Universitar Olandez de Istoria Artelor din Florenţa, expoziţia scoate în evidenţă moştenirea şi diversitatea reacţiilor motivate de munca artistului.

Pictura "Sacrificiul lui Isaac" a pictorului italian Caravaggio, deţinută de Galeria Uffizi din Florenţa
Pictura "Sacrificiul lui Isaac" a pictorului italian Caravaggio, deţinută de Galeria Uffizi din Florenţa (Wikipedia.com)

În săli sunt prezentate 53 de tablouri - 12 dintre ele ale maestrului lombard - provenind din colecţii particulare, muzee şi instituţii, cum ar fi Muzeul Metropolitan din New York, Galleria Uffizi din Florenţa, Muzeul Ermitage din San-Petersburg, Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam sau Biserica San Pietro din Roma. Turul cuprinde cursul carierei lui Caravaggio din perioada romană până la picturile emoţionale ale ultimilor ani de viaţă, alături de o selecţie de opere ale celor mai proeminenţi susţinători din Olanda - Dirk van Baburen, Gerrit van Honthorst şi Hendrick Ter Brugghen; din Flandra - Louis Nicolas Regnier şi Louis Finson, precum şi din Franţa - Simon Vouet, Claude Vignon, Valentin de Boulogne etc.

"În această expoziţie am încercat să demonstrez că nu există doar un singur Caravaggio, pentru că el a lăsat noilor generaţii mai multe inovaţii, nu doar una; a fost un artist extrem de versatil", precizează curatorul. "Şi-a schimbat stilul şi se reinventa în fiecare an sau o dată la şase luni, aşa că a avut foarte mult de oferit tinerilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură