SUA va adopta un proiect legislativ cu sancţiuni pentru Rusia

(Mark Wilson / Getty Images)
Flori Mladin
14.03.2014

Delegaţia SUA participantă la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat temerea faţă de indiciile că forţe militare ruse sunt implicate în blocaje în Peninsula Crimeea. Un grup de observatori OSCE au adus dovezi că au fost opriţi de multe ori să intre în Crimeea în perioada 5-10 martie.

Comisia de Relaţii Internaţionale a Senatului SUA a aprobat miercuri un proiect legislativ privind situaţia din Ucraina, care cuprinde reformele FMI, sancţiuni impuse ruşilor şi ucrainenilor, precum şi ajutor şi garanţii pentru un împrumut acordat noului guvern de la Kiev, potrivit Reuters.

Proiectul urmează să fie aprobat în plenul Senatului, precum şi în Camera Reprezentanţilor, unde este posibil ca republicanii să se opună reformelor FMI.

Cu ocazia primirii la Casa Albă a premierului interimar ucrainean săptămâna trecută, Barack Obama a declarat că Washingtonul nu recunoaşte rezultatul referendumului pentru alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Obama a mai atenţionat Rusia că riscă să suporte "costuri" în cazul în care nu va renunţa la planurile de anexare a Crimeei.

Delegaţia OSCE - blocată

Intrarea în Crimeea a delegaţiei multinaţionale trimise în Ucraina, conform Capitolului III al Documentului de la Viena, a fost blocată de 5 ori în mai multe zone de către gărzi înarmate care nu aveau semne de identificare a naţionalităţii, se arată într-un comunicat de presă al OSCE.

Ambasadorul SUA la OSCE, Daniel Baer, a declarat miercuri că "Acest raport ne îngrijorează profund şi sugerează implicarea directă a Federaţiei Ruse şi a agenţilor ei în împiedicarea observatorilor imparţiali, neînarmaţi să îşi facă treaba aşa cum trebuie".

În raportul observatorilor OSCE se arată că escortei poliţiei ucrainene şi unei echipe de observatori li s-a interzis în repetate rânduri să intre în Crimeea, sub ameninţarea armelor. Totuşi, membrii echipei au văzut echipamente care indică prezenţa personalului militar al Federaţiei Ruse în vecinătatea diferitelor baraje întâlnite în perioada supravegherii.

Printre dovezile citate de raport se numără: "uniforme şi echipament de luptă cu tipare (ruseşti - n.red.), fără simboluri de identificare", "camioane cu numere de înmatriculare asociate cu Flota Mării Negre" şi vehicule armate, "dintre care unul este o versiune a infanteriei navale cu însemne (ruseşti - n.red.)".

Conform raportului întocmit de echipa OSCE, bărbaţi înarmaţi au ameninţat observatorii că deschid focul în cazul în care încearcă să intre în regiunea Crimeea, controlată de forţele pro-ruse.

În raport se arată că peste 40 de observatori militari din cele circa 20 de state membre OSCE au fost împiedicaţi să intre în Crimeea, conform Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor