Ucraina ”are toate motivele să creadă” că Rusia va invada ”pe scară largă”

Soldaţii ucraineni din Simferopol, Crimeea.
Soldaţii ucraineni din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Ucraina are ”toate motivele să creadă” că forţele Rusiei de-a lungul graniţei estice şi sudice vor începe în curând o invazie pe scară largă, a precizat Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Andryi Parubyi.

”Ucraina se confrunta cu ameninţarea unei invazii pe scară largă” din partea armatei ruse aflate la graniţă, ce include peste 80.000 de soldaţi, 270 de tancuri, 180 vehicule blindate, 140 de avioane militare, 90 de elicoptere militar, a adăugat Parubyi.

Chiar dacă guvernul rus a promis să retragă unităţile care au efectuat exerciţii militare la graniţa cu Ucraina, numărul acestora s-a mărit considerabil în ultimele zile. Recent, o patrulă de recunoaştere rusească aflată în misiune a fost captură în regiunea Kherson, din sudul Ucrainei continentale. La 27 februarie, Crimeea era ocupată aproape în totalitate de forţele ruseşti, ce numără peste 20.000 de unităţi.

Agitatorii pro-Rusia din Ucraina sunt ”forţe speciale”, membrii ”de elită a armatei ruseşti”, ce conlucrează cu ”agitatorii profesionişti” angajaţi să facă actele de sabotaj mai palpabile, precizat Parubyi.

Serviciile ucrainene au capturat marţi un agent rus care ar fi organizat mai multe grupuri de protest ”pro-Rusia”, le-a înarmat şi care ar fi orchestrat mai multe atentate cu bombă. Cel mai probabil, provocările vor izbucni în Kherson, Odessa, Luhansk şi Donetsk din cauza apropierii lor cu Transnistria şi Rusia, de unde s-ar putea lansa un atac masiv asupra restului Ucrainei.

Garda Naţională a recrutat aproximativ 20.000 de voluntari, mulţi dintre aceştia membri ai EuroMaidanului, şi va începe exerciţiile militare pe data de 13 martie. Aceasta va participa la protecţia graniţelor, la păstrarea securităţii interne şi la prevenirea activităţilor teroriste.

Tot pe 13 martie, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare va aplica un act prin care cere parlamentului de la Kiev să mobilizeze forţele armate naţionale. Armata Naţională Ucraineană, cuprinde aproximativ 42.000 de soldaţi, dintre aceştia numai 6.000 fiind pregătiţi de luptă.

Chiar dacă mulţi cred că Ucraina este incapabilă să oprească un atac al Rusiei dinspre graniţa de est, ”unităţile ucrainene sunt aranjate într-un asemenea mod încât sunt capabile să respingă un atac din orice direcţie”, a precizat Parubyi.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a amintit Statelor Unite şi Marii Britanii de obligaţiile pe care şi le-au asumat prin Memorandumului de la Budapesta semnat în 1994, când Ucraina a renunţat la arsenalul nuclear.

Occidentul a evitat să intervină militar pentru a opri agresiunile Rusiei din Crimeea. NATO a dispus la graniţa de est, pe teritoriul României şi Poloniei, mai multe avioane de recunoaştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe