Jocuri de putere. Rusia a autorizat Ucraina să efectueze o ”survolare de excepţională a teritoriului” rus

Avionul SU-27UB .
Avionul SU-27UB . (captură youtube.com)

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a autorizat Ucraina să efectueze o ”survolare de observare excepţională a teritoriului Federaţiei Ruse”.

Ucraina a solicitat marţi Ministerului rus al Apărării permisiunea să efectueze o ”survolare de observare a teritoriului Federaţiei Ruse” pentru a se asigura că forţele ruse nu sunt într-o poziţie să ameninţe securitatea Kievului.

”Este prima dată când este adresată o asemenea solicitare în cadrul Tratatului Cer Deschis, de la semnarea lui în 1992”, a menţionat Antonov.

Ucraina are ”toate motivele să creadă” că de-a lungul graniţei estice şi sudice, forţele Rusiei vor începe în curând o invazie pe scară largă, a declarat, marţi, Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Andryi Parubyi.

Oficialii ruşi susţinut că ”nu au nicio obligaţie să accepte un survol ucrainean” însă au ”autorizat o echipă de observatori să efectueze un asemenea zbor”.

În urmă cu două săptămâni guvernul de la Moscova a promis să retragă trupele care au efectuat exerciţii la graniţa cu Ucraina, însă conform raportului oferit de Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare ucrainean, pe teritoriul vestic al Rusiei s-ar afla peste 80.000 de soldaţi, 270 de tancuri, 180 vehicule blindate, 140 de avioane militare şi 90 de elicoptere militare pregătite de o intervenţie militară.

"Sperăm că vecinii noştri vor fi convinşi de faptul că forţele ruse nu efectuează la frontieră nicio activitate care să ameninţe securitatea Ucrainei", a adăugat oficialul rus.

"Nu putem să ne angajăm într-o operaţiune militară în Crimeea, pentru că am lăsa fără garnizoane frontiera de est, Ucraina nu va mai fi protejată, militarii ruşi contează pe acest lucru", a declarat preşedintele Ucrainei, Olexander Turcinov.

Miercuri, Serviciile Speciale Ucrainene au capturat ”o patrulă de recunoaştere rusă” aflată în misiune pe teritoriul regiunii sudice Kherson, la nord de peninsula Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe