Merkel s-a supărat pe Putin: Rusia va suferi „pagube politice şi economice masive”

Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat, joi, Rusia că va suferi „pagube economice şi politice masive” dacă va continua intervenţia militară în Ucraina.

„Dacă Rusia îşi va continua parcursul din ultimele săptămâni, nu va aduce o catastrofă uriaşă numai Ucrainei. Acest lucru va cauza pagube masive Rusiei, atât economic cât şi politic”, a avertizat Merkel.

Intervenţia militară a Rusiei în peninsula ucraineană este o încălcare gravă a legii internaţionale, a mai declarat Merkel, care crede că ameninţările efectuate de Moscova la adresa vecinilor săi sunt o metodă depăşită, rămăşiţă a „politicilor de putere” din secolul XIX.

„Permiteţi-mi să fiu absolut clară ca să nu existe niciun fel de neînţelegere, integritatea teritorială a Ucrainei nu este un subiect de negociere”, a precizat Merkel.

Dacă Moscova nu va dezamorsa criza provocată, Uniunea Europeană, Statele Unite şi ceilalţi aliaţi din zona trans-atlantică sunt pregătiţi să ia măsuri şi mai puternice pentru a lovi economic Rusia, a precizat Merkel.

„Niciunul dintre noi nu vrea să ajungem la asta, însă suntem pregătiţi şi determinaţi” să acţionăm, a mai declarat Merkel.

Forţele pro-Rusia din Crimeea vor organiza un referendum pe tema alipirii peninsulei la Rusia. Guvernul Ucrainei şi puterile occidentale au denunţat referendumul ca fiind ilegal şi au avertizat Rusia împotriva unei anexări.

Merkel a exclus posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Rusiei. Liderii puterilor occidentale lucrează la o soluţie diplomatică, ce include crearea unui grup de dialog între guvernul de la Kiev şi cel de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe