SUA trâmbiţează un acord comercial cu regimul comunist chinez
alte articole
Regimul comunist chinez s-a angajat să cumpere bunuri şi servicii americane în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari în în următorii doi ani, a anunţat un oficial al Casei Albe, promisiuni făcute de liderii de la Beijing în faza unu a unui presupus acord încheiat cu administraţia Trump.
Acordul include, de asemenea, angajamente ale regimului de a reforma „aspecte structurale importante”, inclusiv în domeniile proprietăţii intelectuale, transferului forţat de tehnologie, monedă şi schimb valutar, a declarat un oficial senior al administraţiei reporterilor într-o conferinţă ţinută vineri seara.
După câteva săptămâni de negocieri pentru perfectarea detaliilor acordului comercial „faza 1” - anunţate iniţial în octombrie - regimul american şi chinez au declarat, pe 13 decembrie, că au încheiat discuţiile şi sunt gata să semneze acordul la începutul lunii ianuarie.
Într-o serie de postări pe Twitter din 13 decembrie, preşedintele Donald Trump a trâmbiţat că ambele părţi „au convenit asupra unui acord faza 1 foarte important”.
El a scris că Beijingul „a fost de acord cu multe schimbări structurale şi achiziţii masive de produse agricole, energie şi produse manufacturate, plus multe altele.”
Regimul s-a angajat să cumpere în jur de 40 până la 50 de miliarde de dolari mărfuri agricole în următorii doi ani, a spus oficialul.
„Fermierii vor trebui să muncească multe ore suplimentare pentru a produce atât de mult”, a declarat Trump jurnaliştilor.
Restul de achiziţii în valoare de aproximativ 150 de miliarde de dolari se vor orienta către servicii şi energie, a menţionat oficialul.
După perioada celor doi ani, oficialul Casei Albe a opinat că „există aşteptarea ca acest lucru [achiziţiile] să continue”.
China va importa mai mult grâu, porumb şi orez din SUA după acord, a declarat vineri un adjunct al ministrului agriculturii din China, fără să specifice cantităţi sau termene.
Acordul cere, de asemenea, regimului chinez să implementeze reforme structurale în domeniile proprietăţii intelectuale (IP), transferului de tehnologie, agricultură, servicii financiare, precum şi monedă şi schimb valutar, a declarat Departamentul pentru comerţ într-un comunicat.
Conform Departamentului, SUA vor păstra 25% din tarifele existente la aproape 250 miliarde USD la importurile chineze, împreună cu tarifele de 7,5% pentru bunuri în valoare de aproximativ 120 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, noi tarife care ar fi intrat în vigoare la 15 decembrie - de 15% pentru bunuri totalizând 160 de miliarde de dolari, vor fi anulate.
Trump a declarat reporterilor după anunţ că va folosi tarifele americane rămase ca instrument de negociere pentru acordul „faza a doua”, negocieri pentru care vor începe „imediat”.
Deşi administraţia americană a trâmbiţat acordul ca pe un succes uriaş, este incredibilă declaraţia Beijingului privind încetarea bruscă a unor politici tradiţionale ale regimului chinez - ca, de exemplu furtul de tehnologie, inclusiv prin programe de spionaj masive, prin impunerea transferului de tehnologie companiilor străine, sau prin obligarea companiilor străine să decripteze toate comunicaţiile de pe teritoriul chinez, inclusiv cele legate de secretele de fabricaţie.
Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat reporterilor în cadrul unei conferinţe că acordul a marcat un „prim pas important în rezolvarea dezechilibrelor în relaţiile noastre comerciale cu China”, adăugând că „reprezintă o deschidere a Chinei”.
Ambele părţi îşi propun să semneze acordul în ianuarie, potrivit reprezentantului american al comerţului Robert Lighthizer, unul dintre negociatorii principali în discuţiile cu China.
El a declarat reporterilor după anunţ că semnarea va fi la nivel ministerial şi nu-i va implica pe Donald Trump sau pe liderul chinez Xi Jinping.
El a avertizat, totuşi, că există o doză de scepticism legată de neîndeplinirile promisiunilor de către regimul comunist.
Statele Unite nu ar impune noi tarife atâta timp cât Beijingul va acţionă cu bună credinţă, a adăugat el.
Într-o conferinţă de presă în cursul nopţii de la Beijing, adjunctului ministrulului Comerţului, Wang Shouwen, a confirmat acordul, afirmând că au ajuns la un consens asupra unei game largi de probleme, inclusiv protecţia proprietăţii intelectuale, transferul de tehnologie, achiziţionarea de produse agricole şi extinderea relaţiilor comerciale.
„Acordul poate ajuta la extinderea cooperării comerciale şi economice între cele două naţiuni şi la gestionarea eficientă a disputelor comerciale”, a spus Wang, potrivit unui raport al South China Morning Post (SCMP).
Ca parte a acordului, Beijingul a confirmat că nu va impune tarife pentru mărfurile americane aşa cum anunţase Beijingul, ca măsură de retaliere.
"China speră ca SUA să-şi îndeplinească angajamentul", a declarat Liao Min, director adjunct al biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Financiare şi Economice, potrivit raportului SCMP. „Eliminarea tarifelor este preocuparea principală a Chinei”.
Oficialul a declarat că acordul conţinea protecţii „de ultimă generaţie” pentru probleme structurale critice, precum protecţii ale proprietăţii intelectuale şi măsuri de stopare a transferului forţat de tehnologie.
Reformele acoperite în cadrul tranzacţiei au inclus domeniile secretelor comerciale, brevetelor de proprietate intelectuală legate de domeniul farmaceutic, protecţia mărcilor comerciale, aplicarea împotriva mărfurilor piratate şi contrafăcute, precum şi domeniul online.
În plus, regimul s-a angajat să schimbe procedurile civile şi penale în aplicarea dreptului de proprietate intelectuală, a adăugat oficialul.
Regimul chinez a fost de asemenea de acord să pună capăt practicii sale de lungă durată de a solicita companiilor străine să transfere tehnologie către firmele autohtone ca o condiţie a accesului pe piaţă, politică cunoscută sub eufemismul de "transfer de tehnologie forţată".
Cu toate acestea, oficialul a menţionat că acordul nu include probleme legate de atacuri cibernetice, subvenţii mascate pentru produsele chineze exportate şi abrogarea legilor chineze care interzic exportul de date electronice - lucruri care sunt lăsate pentru faza a doua.
În cadrul acordului este inclus un „sistem puternic de soluţionare a litigiilor care asigură implementarea şi aplicarea promptă şi eficientă”, a spus Lighthizer într-o declaraţie.
Potrivit oficialului american, sistemul de soluţionare a litigiilor va prescrie termene pentru acţiuni în trei etape: începând de la nivelul de lucru, escaladarea până la nivelul ministerial, respectiv Lighthizer şi vicepremierul chinez Liu He.
Dacă nu se ajunge la nicio rezoluţie până la sfârşitul acestui proces, atunci partea reclamantă poate lua măsuri proporţionale de răspuns, „potenţial sub formă de tarife”, a declarat el.
Acest mecanism de aplicare este valabil pentru toate capitolele din acordul comercial.
Bun pentru economia SUA
Stephen Moore, economist şi fost consilier al campaniei Trump, a declarat că acordul ar fi bun pentru preşedinte în alegerile din 2020 şi pentru economia Statelor Unite.
„Cred că este mai mult un armistiţiu decât o afacere”, a spus el pentru „Epoch Times”. „Cred că este practic un fel de armistiţiu în acest război comercial. Şi cred că este un lucru bun pentru Donald Trump şi economia Statelor Unite în acest moment. "
El a menţionat că în ultimii trei ani războiul comercial „plana asupra economiei, ca un nor întunecat”.
Prin urmare, „angajatorii şi oamenii din industrie din Statele Unite sunt foarte mulţumiţi de această veste”, a adăugat el.
De asemenea, Moore a menţionat incertitudinea cu privire la angajamentul Chinei de a semna acordul.
"Nu vreau să devin prea exuberant aici, deoarece cred că nimic nu este final după părerea mea, până când nu va fi semnat de guvernul de la Beijing".
Camera de Comerţ a Statelor Unite (USCC) a salutat ştirea, numind-o „un cadou de bun venit pentru întreprinderile şi consumatorii americani.”
Noua înţelegere comercială parţială cu Beijingul nu abordează unele probleme majore, cum ar fi subvenţiile chineze, una dintre preocupările de vârf ale administraţiei Trump şi motivul principal care a generat actualul război comercial.