Scandal diplomatic - Insulele Feroe ameninţate de ambasadorul chinez să accepte echipamente 5G de la Huawei, la schimb cu acorduri cu China

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

"Alegeţi Huawei sau va fi rău" - Micul arhipelag danez al Insulelor Feroe a fost ameninţat de Partidul Comunist de la Beijing în legătură cu planurile pe care gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei 5G le-a lansat în regiunea autonomă, ce se află la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Islanda.

Cel mai important cotidian naţional danez cu sediul la Copenhaga, Berlingske, a raportat despre scandal şi a publicat o înregistrare care îl avea drept protagonist pe ambasadorul Chinei în Danemarca ameninţând autorităţile Insulelor Feroe.

Conform unei traduceri în engleză a publicaţiei Berlingske, ambasadorul chinez în Danemarca, Feng Ţie, a ameninţat direct înalt oficiali din guvernul Insulelor Feroe cu scopul de a obţine un contract de importanţă strategică pentru gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei. Dacă compania nu primeşte contractul, guvernul chinez ameninţă să renunţe la un acord de liber schimb cu Insulele Feroe.

Acesta este primul caz care dezvăluie modul în care guvernul chinez leagă accesul iluzoriu la gigantica piaţă chineză cu contractele europene ale Huawei pe reţelele 5G. Pe plan extern, Huawei susţine că este o companie privată care nu este asociată cu statul chinez.

Clipul audio al convorbirii a fost blocat prin ordin judecătoresc cu puţin timp înainte ca un post TV danez să îl difuzeze, nu a fost făcut public.

Se crede că originalul audio se află în posesia postului de televiziune Kringvarp Føroyas din Feroe şi ar putea include o înregistrare audio cu un oficial chinez care negociază un „acord” cu ministrul de Externe al Insulelor Feroe.

Ambasadorul SUA în Danemarca, Carla Sands, a avertizat în mod public de mai mul timp cu privire la intenţia companiei Huawei de a construi o reţea 5G în insulele Feroe.

Oficiali ai agenţiilor de inteligence din SUA, Canada şi Australia sunt de părere că Huawei menţine legături strânse cu regimul comunist chinez şi că folosirea echipamentelor companiei în reţeaua de 5G a aliaţilor NATO reprezintă o problemă de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe