SUA şi Rusia încep discuţii privind un eventual acord de pace în Ucraina

Serghei Lavrov (POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
18.02.2025

Oficialii americani şi ruşi se întâlnesc azi la Riad pentru ceea ce se preconizează a fi cele mai importante discuţii de până acum între cei doi foşti inamici din Războiul Rece privind încetarea războiului Moscovei în Ucraina.

Se aşteaptă ca cele două părţi să discute despre modalităţile de a pune capăt conflictului din Ucraina şi despre restabilirea relaţiilor americano-ruse.

Conversaţia ar putea deschide calea pentru un summit între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, cele două părţi discutând despre restabilirea întregului complex al relaţiilor ruso-americane.

Înaintea discuţiilor din Arabia Saudită şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei l-a descris marţi pe Trump drept un "rezolvator de probleme".

„Vedem cu adevărat că preşedintele Trump şi echipa sa sunt o echipă de rezolvatori de probleme, oameni care au abordat deja o serie de provocări mari foarte rapid, foarte eficient şi cu mult succes”, a declarat Kirill Dmitriev reporterilor din Riad.

Dmitriev, fost bancher Goldman Sachs educat în SUA, a jucat un rol în primele contacte dintre Moscova şi Washington în timpul primului mandat de preşedinte al lui Trump, în perioada 2016-2020.

Rusia a declarat că ministrul de Externe, Serghei Lavrov, va purta discuţii cu oficiali americani de rang înalt, inclusiv cu secretarul de stat Marco Rubio, care se vor concentra pe încheierea războiului din Ucraina şi pe restabilirea „întregului complex” al relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

Ucraina afirmă că niciun acord de pace nu poate fi încheiat în numele său în cadrul discuţiilor, la care Kievul nu a fost invitat.

Rusia speră că Statele Unite vor asculta poziţia Moscovei în discuţiile privind Ucraina, a declarat Dmitriev, citat de agenţia de presă Interfax.

Iuri Uşakov, consilierul lui Putin pentru politică externă, a declarat luni că Dmitriev s-ar putea alătura delegaţiei pentru a discuta orice chestiuni economice care ar putea apărea.

Miza nu este doar viitorul Ucrainei, ci este o chestiune existenţială pentru întreaga Europă.

„Este foarte important să înţelegem că întreprinderile americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza plecării din Rusia. Aşadar, există pierderi economice uriaşe asupra multor ţări din cauza a ceea ce se întâmplă acum şi credem că o cale de urmat este găsirea de soluţii”, a declarat Dmitriev.

Discuţiile au loc după ce liderii europeni s-au reunit luni la Paris pentru un summit de urgenţă pentru a conveni asupra unei strategii unificate, după ce au fost luaţi prin surprindere de presiunea lui Trump pentru discuţii imediate privind Ucraina, după o convorbire telefonică cu Putin săptămâna trecută.

Liderii europeni au declarat că vor investi mai mult în apărare şi vor prelua conducerea în furnizarea de garanţii de securitate pentru Ucraina.

„Toată lumea simte marele sentiment de urgenţă”, a declarat premierul olandez Dick Schoof pe X. «În acest moment crucial pentru securitatea Europei, trebuie să continuăm să susţinem Ucraina».

„Europa va trebui să contribuie la salvgardarea oricărui acord, iar cooperarea cu americanii este esenţială”, a spus el.

Marco Rubio, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Mike Waltz şi trimisul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff se vor întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi Iuri Uşakov, consilier pentru politică externă al lui Putin, la Riad, au declarat oficiali din ambele părţi.

Întâlnirea are loc la doar o lună de la preluarea mandatului de către Trump şi reflectă o îndepărtare semnificativă de poziţia Washingtonului în timpul administraţiei preşedintelui american Joe Biden, care a evitat contactele publice, concluzionând că Rusia nu era serioasă în ceea ce priveşte încheierea războiului din Ucraina.

Rusia, care a ocupat părţi ale Ucrainei din 2014, a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

Oficialii americani au încercat să prezinte discuţiile de marţi drept un contact iniţial pentru a determina dacă Moscova este serioasă în ceea ce priveşte încheierea războiului din Ucraina.

Kremlinul a sugerat că discuţiile vor acoperi „întregul complex al relaţiilor ruso-americane”, precum şi pregătirea pentru discuţii privind o posibilă soluţionare în ceea ce priveşte Ucraina şi o întâlnire între cei doi preşedinţi.

Rusia a declarat că Lavrov şi Rubio au discutat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre eliminarea barierelor din calea comerţului şi a investiţiilor între cele două ţări.

Preşedintele de atunci, Biden, şi aliaţii Kievului din întreaga lume au impus valuri de sancţiuni Moscovei din cauza invaziei sale din Ucraina în urmă cu trei ani, cu scopul de a slăbi economia rusă şi de a limita eforturile de război ale Kremlinului.

Riadul, care este de asemenea implicat în discuţii cu Washingtonul cu privire la viitorul Fâşiei Gaza, a jucat un rol în primele contacte dintre administraţia Trump şi Moscova, ajutând la asigurarea unui schimb de prizonieri săptămâna trecută.

Rămâne neclar modul în care Europa se va angaja cu Washingtonul după ce Trump a uimit Ucraina şi aliaţii europeni sunându-l pe Putin, mult timp ostracizat de Occident.

„Suntem de acord cu preşedintele Trump cu privire la o abordare 'pace prin forţă'”, a declarat un oficial european după întâlnirea de la Paris, vorbind sub rezerva anonimatului.

Decizia SUA a provocat o conştientizare în rândul naţiunilor europene că vor trebui să facă mai mult pentru a asigura securitatea Ucrainei.

Premierul britanic Keir Starmer, care înainte de reuniune a declarat că este dispus să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, a declarat luni că trebuie să existe un angajament de securitate din partea SUA pentru că ţările europene să trimită trupe pe teren.

Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a declarat că va vizita Ucraina începând de miercuri şi a fost întrebat dacă SUA ar oferi o garanţie de securitate pentru orice trupe europene de menţinere a păcii.

„Am fost cu preşedintele Trump, iar politica a fost întotdeauna: Nu luaţi nicio opţiune de pe masă”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor