Analist politic, despre "congresul deputaţilor din Găgăuzia": Clar, un joc după scenariul Moscovei pentru a compromite tot ce înseamnă partida pro-europeană din R. Moldova

Sediul Adunării Populare a Găgăuziei (diez.md)
Maria Maevschi
18.02.2025

În contextul organizării la Comrat a unui „congres al deputaţilor de toate nivelurile din regiunea găgăuză”, unde s-a cerut reluarea zborurilor Chişinău-Moscova, anularea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din toamna anului 2024, analistul politic Ion Tăbârţă a punctat că acestea nu sunt scenarii noi pentru Republica Moldova. „Acţiuni de aşa gen noi am mai avut în Republica Moldova, în perioada 1989-1990, şi au stat la temelia a ceea ce numim separatismul teritorial din Moldova”, a menţionat expertul.

„Este clar că ce fac aceşti cetăţeni, unii dintre ei aleşi locali, nu acţionează după scenariul lor. În mod evident, ei sunt în calitate de instrumente ale unor scenarii mai largi care au drept scop să lovească în autorităţile centrale de la Chişinău şi să destabilizeze situaţia din Republica Moldova.

În contextul alegerilor parlamentare din acest an şi a procesului de aderare la Uniunea Europeană, nu se doreşte ca în Republica Moldova să fie stabilitate şi o anumită linişte internă. Dimpotrivă, se doreşte crearea de cât mai mult haos pentru a compromite actualul partid de guvernare. În general se doreşte compromiterea a tot ce înseamnă partida pro-europeană din Republica Moldova.

În cazul dat, această unitate teritorială administrativă Găgăuzia este folosită pentru a creşte gradul de tensiune în societatea moldovenească prin relaţia conflictuală dintre Chişinău şi Comrat. Noi nu am reuşit să integrăm minoritatea etnică găgăuză în societatea moldovenească, fiind asimilată prin rusificare de un stat străin. Da, aici noi avem eşecurile noastre, însă, ce fac ei acolo, acum, contra Chişinăului, este clar un joc după scenariul Moscovei”, a declarat Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Totodată, comentatorul politic a remarcat că aceste tensiuni urmăresc să slăbească guvernul pro-european de la Chişinău şi să pună sub semnul întrebării direcţia europeană a Republicii Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an.

„Se loveşte tot mai mult în guvernul pro-european de la Chişinău. Se va face tot posibilul, până la alegeri, să se păstreze un dialog tensionat între Chişinău şi Comrat. Şi aici, de fapt, miza nu este Găgăuzia, pentru că acolo este clar că 95% din electorat vor vota pentru partide pro-ruse, sau cel puţin, partide non-europene.

Acum, eu cred că autorităţile noastre, avem servicii speciale, ar trebui să investigheze/analizeze tot ce s-a întâmplat şi dacă acolo sunt mesaje anti-statale, anti Republica Moldova, neapărat trebuie să acţioneze în baza legii separatismului votată în Parlament”, a conchis analistul Ion Tăbârţă.

Menţionăm că, sâmbătă, 15 februarie, la Comrat s-a desfăşurat Congresul deputaţilor de toate nivelurile, în cadrul căruia s-a cerut „realizarea deplină şi necondiţionată a competenţelor Găgăuziei”. Totodată, aşa-zişii aleşi ai poporului din regiune au insistat că Maia Sandu „nu este un preşedinte legitim”, iar cei din partidul de guvernământ PAS sunt „trădători”, notează sursa citată.

Prezentă la congres, başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, ajunsă în funcţie cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Şor, a ameninţat Chişinăul că liderii găgăuzi vor apela la „prietenii” din Rusia şi Turcia şi le vor comunica despre „presiunea agresivă” la care sunt supuşi şi despre „regimul criminal de la Chişinău”.

Guţul l-a lăudat pe Ilan Şor pentru „susţinerea Găgăuziei în lupta pentru interesele autonomiei” şi a sfătuit Chişinăul să-i ia exemplul.

Manipulând cu falsurile, Evghenia Guţul a afirmat că cheltuielile pentru „radare stricate” sunt inutile, dar nu a menţionat nimic despre faptul că, acum câteva zile, două drone ruseşti au căzut în sudul ţării, iar una chiar a explodat.

La finalul reuniunii, participanţii au votat o rezoluţie, cerând Chişinăului să deschidă zboruri directe cu Rusia, s-au adresat Comisiei de la Veneţia solicitând anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi ale referendumului din toamna anului trecut, iar culmea ironiei este că în timp ce acuză SUA că ar finanţa „militarizarea Republicii Moldova şi atragerea în NATO”, solicită să verifice respectarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.

În timp ce delegaţii se aflau în şedinţă, în stradă manifestau susţinătorii lui Ilan Şor şi ai Evgheniei Guţul, aduşi cu autobuzele din toată Găgăuzia, fiind vorba despre oameni care ridică alocaţii, aşa-zise „compensaţii” de la Şor, lucru pe care îl recunosc, notează Radio Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor