Coreea de Nord denunţă cererea "absurdă" de denuclearizare făcută de SUA şi occidentali

Kim Jong-un le reproşează oficialilor nord-coreeni că „au băut mult”, în cadrul unei rare mustrări publice (KCNA)
Redacţia
18.02.2025

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat marţi că va continua să îşi consolideze forţa nucleară, denunţând un recent angajament comun al Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei pentru denuclearizarea sa, potrivit mass-mediei de stat KCNA, preluată de Telegraph.

Secretarul de stat american Marco Rubio, ministrul de Externe sud-coreean Cho Tae-yul şi ministrul de Externe japonez Iwaya Takeshi au purtat discuţii sâmbătă în marja unei conferinţe privind securitatea de la München şi au emis o declaraţie, în care îşi reafirmă angajamentul faţă de denuclearizarea completă a Coreei de Nord.

Ministerul de Externe de la Phenian a criticat ţările pentru că urmăresc un plan „învechit şi absurd”, avertizând împotriva căutării a ceea ce a numit „acte prosteşti care incită la ostilitate colectivă şi conflicte”.

„Atât timp cât ameninţarea ostilă a SUA şi a forţelor sale vasale există, armele nucleare ale RPDC sunt mijloace de apărare a păcii şi suveranităţii şi un mijloc de autoapărare legitimă încredinţat de constituţia statului”, a transmis un purtător de cuvânt anonim al ministerului într-o declaraţie preluată de KCNA, promiţând să continue consolidarea forţei sale nucleare.

Purtătorul de cuvânt se referea la denumirea oficială a Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a îndemnat Nordul să înceteze programele sale ilicite de înarmare şi să revină pe calea denuclearizării.

„Coreea de Nord nu va fi niciodată recunoscută ca stat deţinător de arme nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lee Jae-woong, în cadrul unui briefing. „Sperăm că vor realiza că dezvoltarea de arme nucleare şi rachete nu va face decât să le împiedice propria securitate şi dezvoltare economică”.

Întâlnirea tripartită a fost prima de la învestirea preşedintelui american Donald Trump, care a organizat summituri fără precedent cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul primului său mandat şi care a promovat relaţia lor personală.

Parlamentarii sud-coreeni, după ce au fost informaţi de Serviciul naţional de informaţii, au declarat că recentele teste cu rachete efectuate de Phenian au avut, în parte, scopul de „a-şi etala mijloacele de descurajare americane şi de a atrage atenţia lui Trump”.

De asemenea, la Seul, armata Coreei de Sud a declarat marţi că a desfăşurat o nouă rachetă anti-bunker dezvoltată la nivel naţional, denumită rachetă tactică coreeană de suprafaţă (Korean Tactical Surface to Surface Missile - KTSSM).

Racheta - poreclită Ure, care înseamnă tunet în coreeană - este capabilă să efectueze lovituri simultane de precizie într-un interval scurt de timp împotriva sistemelor de artilerie cu rază lungă de acţiune ale Coreei de Nord, care ar putea ameninţa zona extinsă a Seulului în cazul unei situaţii neprevăzute, a declarat armata într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor