SUA şi Japonia se apropie de un acord "revoluţionar" pentru a restricţiona exporturile de cipuri tehnologice către China
Un nou raport din Financial Times (FT) detaliază modul în care oficialii americani şi japonezi sunt aproape de un acord pentru a limita exporturile de tehnologie către industria chineză de cipuri. Acest lucru se întâmplă la două săptămâni după ce Beijingul a ameninţat cu represalii economice severe împotriva Tokyo dacă va continua cu noi restricţii la exportul de cipuri.
Potrivit Zero Hedge, FT a vorbit cu persoane din interior care au declarat că oficialii americani şi japonezi sunt aproape de un „progres” în discuţiile pentru coordonarea noilor controale ale exporturilor împotriva industriei cipurilor din China. Măsurile ar viza companiile non-americane, forţându-le să obţină licenţe pentru a vinde produse direct companiilor chineze care se conectează direct sau indirect la industria de cipuri a ţării.
Noile restricţii comerciale ar elimina lacunele din normele existente şi ar adăuga restricţii suplimentare într-un moment în care Huawei şi alte firme chineze au reuşit să ocolească restricţiile occidentale privind comerţul cu cipuri în ultimii ani.
Unul dintre obiectivele principale ale Washingtonului este de a face mult mai dificil pentru firmele chineze să achiziţioneze instrumente esenţiale pentru fabricarea cipurilor, cum ar fi cele de la ASML din Ţările de Jos şi Tokyo Electron din Japonia.
Financial Times afirmă că SUA doresc, de asemenea, să restricţioneze service-ul, inclusiv actualizările software, şi întreţinerea instrumentelor, într-o mişcare care ar afecta semnificativ China. Controalele ar avea un impact similar cu cele care vizează deja companiile şi cetăţenii americani.
Negocierile s-au axat pe alinierea normelor de control al exporturilor din cele trei ţări, astfel încât companiile japoneze şi olandeze să nu fie supuse FDPR, pe care o persoană din Ţările de Jos a descris-o drept o „bombă diplomatică”. [FDPR (Foreign Direct Product Rule) este o regulă de control al exporturilor din Statele Unite care extinde jurisdicţia legilor americane de control al exporturilor asupra produselor fabricate în afara SUA, dar care utilizează tehnologie sau software american. Această regulă permite guvernului SUA să reglementeze exportul, reexportul sau transferul unor produse chiar dacă acestea sunt fabricate în străinătate, atât timp cât includ tehnologie americană - n.r.].
Una dintre principalele preocupări este posibilitatea reală ca Beijingul să declanşeze represalii economice severe împotriva Tokyo.
Într-un raport recent, dar separat, al Bloomberg, Toyota Motor le-a spus oficialilor de la Tokyo că noile restricţii privind exportul de cipuri ar putea fi devastatoare, deoarece ar opri accesul la minerale critice din partea celei de-a doua mari economii a lumii.
Întrebarea este dacă Tokyo ar trebui să se alinieze cruciadei administraţiei Biden împotriva industriei tehnologice chineze.
„Japonia nu ar trebui să îşi înăsprească controlul exporturilor doar pentru că SUA face o astfel de cerere”, a declarat recent Akira Minamikawa, analist la firmă de cercetare Omdia, adăugând că "Japonia ar trebui să aibă propria filosofie, să decidă ce este mai bine pentru ţară şi să rămână fermă".
FT notează că Biden intenţionează să prezinte noile controale ale exporturilor înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.