SUA câştigă disputa cu Mexicul privind porumbul modificat genetic. Mexicanii, obligaţi să ridice restricţiile

(photos.com)
Redacţia
23.12.2024

Un grup specializat în litigii comerciale a decis vineri că restricţiile impuse de Mexic exporturilor americane de porumb modificat genetic încalcă Acordul SUA-Mexic-Canada, oferind administraţiei Biden o victorie comercială majoră în ultimele sale săptămâni.

Biroul reprezentantului comercial al SUA a declarat că grupul special de soluţionare a litigiilor din cadrul USMCA s-a pronunţat în favoarea tuturor celor şapte pretenţii legale ale SUA în acest caz de lungă durată. Comisia a constatat că restricţiile impuse de Mexic nu se bazează pe date ştiinţifice şi încalcă capitolele USMCA privind măsurile sanitare şi fitosanitare şi privind accesul pe piaţă şi tratamentul naţional, potrivit Reuters.

Raportul final al panelului, format din trei membri, recomandă Mexicului să îşi aducă politicile privind comerţul cu porumb în conformitate cu acordul comercial. Mexicul are la dispoziţie 45 de zile pentru a face acest lucru, în conformitate cu normele acordului comercial din 2020, iar nerespectarea acestora ar putea duce la impunerea unor taxe punitive asupra anumitor exporturi către SUA.

Ministerele Economiei şi Agriculturii din Mexic au afirmat într-o declaraţie comună că nu sunt de acord cu hotărârea, dar că o vor respecta, fără a oferi detalii cu privire la măsurile pe care le vor lua.

"Guvernul Mexicului nu este de acord cu decizia grupului special, deoarece consideră că măsurile în cauză sunt conforme cu principiile de protecţie a sănătăţii publice şi cu drepturile popoarelor indigene", au declarat agenţiile.

Cu toate acestea, agenţiile au afirmat că soluţionarea litigiilor este o componentă-cheie a acordului comercial USMCA, menţionând că Mexicul şi Canada s-au impus anul trecut în faţa Statelor Unite într-un caz de litigiu privind regulile de origine în domeniul automobilelor.

Disputa privind porumbul a început la şase luni după intrarea în vigoare a USMCA, în iulie 2020, când preşedintele de atunci, Andrés Manuel Lopez Obrador, a decretat că porumbul modificat genetic va fi interzis până la sfârşitul anului 2024 - o măsură care viza în mare măsură exporturile de porumb din SUA. Succesoarea sa, preşedinta Claudia Sheinbaum, a susţinut această politică.

După ani în care consultările au evoluat foarte puţin, USTR a solicitat arbitrajul pentru soluţionarea litigiului, contestând decretul din 2023 al Mexicului care interzicea imediat utilizarea porumbului modificat genetic în tortilla şi în aluat şi instruia agenţiile guvernamentale să elimine treptat utilizarea acestuia în alte alimente şi în hrana pentru animale.

SUA a susţinut că afirmaţiile guvernului mexican conform cărora porumbul modificat genetic este dăunător sănătăţii umane nu se bazează pe ştiinţă.

În februarie, guvernul mexican şi-a atenuat interdicţia iniţială privind porumbul modificat genetic, permiţând în mod explicit utilizarea acestuia pentru hrana animalelor şi pentru produsele industrializate destinate consumului uman, dar a menţinut interdicţia privind utilizarea în tortilla.

Oficialii mexicani au apărat restricţiile privind utilizarea porumbului modificat genetic în tortilla şi au susţinut că este de datoria Washingtonului să demonstreze că exporturile sale nu dăunează sănătăţii umane.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune un tarif general de 25% pentru toate importurile din Canada şi Mexic atunci când îşi va prelua mandatul, la 20 ianuarie, dacă acestea nu vor opri fluxul de migranţi ilegali şi de fentanil către SUA.

Dacă ar fi puse în aplicare, aceste taxe ar părea să încalce normele USMCA, ceea ce ar putea genera un alt caz de litigiu.

Mexicul, locul de naştere al porumbului modern, interzice plantarea porumbului modificat genetic din cauza temerilor că acesta ar putea contamina tulpinile native de cereale. Cu toate acestea, ţara este principalul cumpărător străin de porumb galben cultivat în SUA, care este aproape în totalitate modificat genetic.

Guvernul Mexicului estimează că achiziţiile locale vor atinge un record de 22,3 milioane de tone metrice în sezonul agricol 2023/24.

În 2024 până în octombrie, SUA a exportat în Mexic porumb în valoare de 4,8 miliarde de dolari.

Mexicul se mândreşte cu peste 60 de varietăţi native de porumb, cunoscute sub denumirea de landraces, multe dintre acestea fiind disponibile într-un caleidoscop de culori şi având profiluri aromatice distincte.

Luna aceasta, ministrul adjunct al Economiei, Luis Rosendo Gutierrez, a subliniat că Guvernul Mexicului face tot posibilul pentru a proteja pactul de liber schimb în contextul ameninţărilor tarifare ale lui Trump. El a adăugat că Mexicul se va conforma hotărârii comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor