SUA acuză Rusia că ajută Iranul să obţină o bombă nucleară

Drapel iranian în centrala nucleară iraniană Bushehr, 10 noiembrie 2019 (Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

Marea Britanie şi Statele Unite vorbesc despre o nouă „axă a răului” - şi tind să o identifice ca fiind formată din statele „paria” Rusia, Iran şi Coreea de Nord. Toate acestea sunt supuse unor sancţiuni de anvergură conduse de SUA, dar în acest proces aceste ţări au cooperat din ce în ce mai mult, în măsura în care au fost din ce în ce mai izolate pe scena mondială, relatează Zero Hedge.

Acuzaţia majoră a Washingtonului de săptămâna trecută, conform căreia Iranul a transferat rachete balistice Rusiei, a făcut loc unor noi acuzaţii în weekend potrivit cărora Moscova ajută în schimb programul nuclear al Republicii Islamice.

Bloomberg a raportat la sfârşitul săptămânii, imediat după vizita premierului britanic Ken Starmer la Washington că SUA şi Marea Britanie sunt din ce în ce mai îngrijorate că Rusia împărtăşeşte cu Iranul informaţii secrete şi tehnologie care l-ar putea aduce mai aproape de a putea construi arme nucleare, în schimbul furnizării de către Teheran Moscovei de rachete balistice pentru războiul său din Ucraina.

„Kremlinul şi-a sporit cooperarea cu Iranul în ceea ce priveşte ambiţiile acestuia de a obţine arme atomice în ultimele luni, potrivit unor oficiali occidentali familiarizaţi cu această chestiune, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta evaluări care nu au fost făcute publice”, se arată în raport.

Există o percepţie larg răspândită conform căreia Teheranul face presiuni pentru a obţine statutul de ţară înarmată nuclear ca răspuns la confruntarea sa actuală cu Israelul şi în legătură cu evenimentele din Gaza.

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat, de asemenea, în ultima vreme, o potenţială cooperare nucleară Rusia-Iran, declarând cu câteva zile în urmă: „La rândul său, Rusia împărtăşeşte tehnologie pe care Iranul o caută - acesta este un drum cu două sensuri - inclusiv în ceea ce priveşte problemele nucleare, precum şi unele informaţii spaţiale”.

El a acuzat ambele ţări că provoacă „şi mai multă insecuritate” în întreaga lume. Şi ţările G7 au avertizat săptămâna trecută că programul iranian nuclear şi de îmbogăţire a uraniului „a continuat să crească semnificativ, fără nicio justificare civilă credibilă”.

Rusia, care se numără printre cele două ţări din lume care deţin cele mai multe focoase nucleare (alături de Statele Unite), are cunoştinţele tehnice şi componentele necesare pentru a ajuta Iranul să finalizeze construcţia unei bombe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor