Statele Unite continuă raidurile aeriene împotriva extremiştilor ISIL
alte articole
Forţele militare ale Statelor Unite au desfăşurat, sâmbătă, a treia rundă de lovituri aeriene împotriva membrilor grupului extremist Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), distrugând blindatele acestora, care trăgeau asupra civililor, au informat oficialii militari americani, citaţi de CBC News.
Avioane de luptă şi dronele au lovit luptători ISIL care trăgeau în etnicii Yazidis în apropierea oraşului Sinjar.
Zeci de mii de persoane s-au refugiat pe munţii din zona Sinjar,de teama extremiştilor ce au cucerit în ultimele zile o serie de oraşe şi sate din nord. Oficialii britanici estimează că între 50.000 şi 150.000 de persoane ar putea fi blocate pe munte.
ISIL îi consideră pe toţi cei care nu sunt adepţi ai interpretării lor rigide a Islamului sunnit drept eretici şi de multe ori îi execută. Extremişti au pus capetele victimelor în ţepe în oraşele pe care le-au capturat şi au postate online videoclipuri cu execuţii sălbatice.
Săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a autorizat atacuri aeriene nu numai pentru a proteja minorităţile irakiene de ISIL dar, de asemenea, şi pentru a îi proteja pe americanii staţionaţi în ţară. Sute de militari americani sunt în Irak, inclusiv consilieri trimişi de curând pentru a coordona oficialii militari locali în lupta împotriva ISIL.
Cele mai recente lovituri vin după ce preşedintele Obama i-a pregătit pe americani pentru o implicare militară susţinut în Irak, declarând că Statele Unite sunt gata să continue atacurile aeriene pentru a-şi proteja diplomaţii şi cetăţenii şi precum şi alte persoane atacate degrupul terorist.
"Nu cred că vom rezolva această problemă în câteva săptămâni. Acest lucru va fi un proiect pe termen lung", a declarat sâmbătă preşedintele american, reiterând însă promisiunea că soldaţii americani nu se vor alătura luptei.
Obama a recunoscut sâmbătă că furnizarea de "coridoare sigure" pentru cei care se confrunta cu un potenţial "genocid", va fi dificilă. "Asta ar putea dura ceva timp. Mutarea lor nu este simplă în acest mediu instabil", a precizat acesta.
Loviturile aeriene marchează cea mai mare implicare a Statelor Unite în ţară de la retragerea trupelor sale la sfârşitul anului 2011.
Obama a autorizat Pentagonul să lanseze pe calea aerului ajutoare umanitare către minorităţile (majoritar creştini) care caută adăpost pe Muntele Sinjar astfel încât să stopeze acţiunile considerate un „genocid”. Sâmbătă, trei avioane de transport americane, însoţite de avioane de luptă americane, au paraşutat alimente şi apă populaţiei Yazidis blocate în munţi.
Dar loviturile aeriene şi ajutorul umanitar nu sunt suficiente pentru a ajuta zecile de mii de civili, a declarat un oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cel puţin 56 de copii au murit deja de deshidratare în munţi, a declarat sâmbătă pentru Associated Press purtătorul de cuvânt al UNICEF în Irak, Karim Elkorany.