Obama autorizează atacurile aeriene împotriva Statului Islamic

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, joi, că a aprobat atacurile aeriene împotriva militanţilor Statului Islamic din Irak.

”Trebuie să acţionăm cu grijă şi responsabil pentru a preveni un potenţial act de genocid”, a declarat Obama. ”Am autorizat deci atacuri ţintite, în cazul în care este necesar, pentru a ajuta forţele din Irak”.

În acelaşi timp, Obama a subliniat că Statele Unite nu vor fi trase într-un alt război în Irak.

”Nu voi permite Statelor Unite să fie trase ca să lupte un alt război în Irak”, a precizat Obama, amintind că a venit la Casa Albă criticând invazia în Irak din 2003. ”Trupele de luptă americane nu se vor întoarce să lupte în Irak”, a adăugat acesta.

Obama a declarat că avioanele americane au început să efectueze lansări de ajutoare umanitare către minorităţile religioase asediate din Irak. Ajutorul include mâncare şi apă ”pentru a ajuta aceşti bărbaţi, femei şi copii disperaţi să supravieţuiască”.

”Nu există nicio soluţie americană pentru criza pe scară largă din Irak”, a adăugat liderul american. Statele Unite vor ”continua să urmărească o strategie mai largă care să permită irakienilor să se confrunte cu această criză”.

Obama i-a îndemnat pe irakieni să formeze un nou guvern, accentuând că odată ce Irakul va avea un nou guvern, Statele Unite va coopera cu partenerii săi şi va oferi mai mult sprijin.

Atacurile aeriene vor fi primele atacuri în Irak ale armatei Statelor Unite de la retragerea trupelor americane, la sfârşitul anului 2011.

Grupul extremist sunnit, Statul Islamic (IS), cunoscut între drept Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), a luptat în Siria împotriva regimului Bashar al-Assad. Statul Islamic a lansat o ofensivă în Irak, în iunie, capturând teritorii vaste ale ţării, cu scopul de a captura Bagdadul. La sfârşitul lunii iunie, grupul a anunţat înfiinţarea unui califat la graniţa dintre Irak şi Siria. Califatul Islamic include regiuni care găzduiesc creştini şi alte minorităţi religioase.

Statul Islamic a capturat trei oraşe în timpul ofensivei de săptămâna trecut, printre care şi oraşul Sinjar, care găzduieşte un număr mare de kurzi yazidi. Aproximativ 50.000 de yazidi se ascund în munţi, blocaţi de extremişti, şi riscă să moară de foame.