Statele UE au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Volodimir Zelenski şi Ursula von der Leyen (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)
Redacţia
23.06.2024

Uniunea Europeană a convenit vineri să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, un alt pas în lunga călătorie a acestor ţări pentru a se apropia de Occident şi a reduce influenţa Rusiei, potrivit AP.

Belgia, care deţine în prezent preşedinţia UE, a declarat că statele membre au convenit ca discuţiile să înceapă la 25 iunie la Luxemburg.

Kievul a depus cererea de aderare la bloc la mai puţin de o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, iar liderii UE au acţionat cu o rapiditate neobişnuită pentru a o face candidat în luna iunie a aceluiaşi an. Dar, de atunci, procesul a avansat mai lent - iar aderarea, dacă va avea loc, va dura ani sau chiar decenii.

Cu toate acestea, deschiderea discuţiilor transmite un alt semnal puternic de solidaritate cu Ucraina, pe lângă sprijinul financiar uriaş oferit de UE.

Liderii celor 27 de state membre au convenit anul trecut că negocierile de aderare ar trebui să înceapă atât cu Ucraina, cât şi cu Moldova.

Acesta a fost un acord politic necesar, iar iniţiativa de vineri stabileşte baza juridică pentru discuţii.

Pentru a adera la UE, ţările candidate trebuie să parcurgă un proces îndelungat de adaptare a legilor şi standardelor lor la cele ale blocului şi să îndeplinească o serie de condiţii economice şi politice, inclusiv un angajament faţă de statul de drept şi alte principii democratice. Ucraina, de exemplu, va trebui să elimine corupţia adânc înrădăcinată în guvern şi să adopte alte reforme.

Ucraina este una dintre acele câteva ţări care doresc de mult timp să adere la UE, considerând-o o cale spre bogăţie şi stabilitate. Deşi UE nu este o alianţă militară precum NATO, aderarea la acest bloc este văzută de unii ca oferind protecţie împotriva influenţei ruseşti.

Moldova a privit cu îngrijorare invazia ţării vecine de către Rusia.

De asemenea, Chişinăul a acuzat în repetate rânduri Rusia că poartă un "război hibrid" împotriva ţării, susţinând inclusiv că Moscova s-a amestecat în alegerile locale şi că desfăşoară vaste campanii de dezinformare pentru a încerca să răstoarne guvernul şi să deraieze calea sa spre aderarea la UE.

Rusia a negat aceste acuzaţii, dar guvernul moldovean continuă să se teamă de intenţiile Moscovei.

"Astăzi am semnat decretul privind iniţierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE", a declarat Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova. "A deveni membru al UE este calea noastră spre pace, prosperitate şi o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor