Sri Lanka: a fost lansat un ziar anti-ţânţari care în timp ce informează îndepărtează ţânţarii

Mioara Stoica
06.08.2014

alte articole

Posterele unei campanii împotriva febrei tropicale "dengue". (FAROOQ NAEEM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
06.08.2014

Cine a spus că ziarul tipărit serveşte doar pentru publicarea ştirilor? Cu un pic de fantezie acesta poate realiza o serie de alte funcţii, aşa cum a demonstrat un ziar din Sri Lanka.

În ultimele zile, cotidianul Mawbima a trimis la chioşcurile de ziare colorata sa ediţie de dimineaţă, tipărită cu un tip de cerneală infuzată cu ulei de citronella (Cymbopogon), în cantitate suficientă pentru a ţine ţânţarii departe. Este a doua oară că o face, de la începutul campaniei (începută în Ziua Mondială a Sănătăţii, la 7 aprilie) împotriva flagelului febrei dengue - care afectează între 50 şi 100 de milioane de bărbaţi şi femei de toate vârstele, în special în zonele cu climă ecuatorială şi tropicală.

Vânzările ziarului Mawbima, publicat în limba sinhaleză, au crescut foarte mult, cu 30 la sută - până la ora zece dimineaţa. Desigur, a fost şi meritul unei campanii publicitare iscusite, care a acoperit, practic, cu postere, de asemenea tipărite cu cerneală infuzată cu ulei de citronella, scaunele autobuzelor, relatează marţi Repubblica.

Dar însăşi ideea că, fără să te umpli de ulei, poţi să te ţii departe de aceste insecte periculoase, trebuie să fi atras în mod special un public alarmat serios de cifrele de anul trecut cu privire la incidenţa febrei dengue pe insulă: peste 30.000 de cazuri. Din acest motiv, ideea originală nu numai că a găsit un teren fertil, ci a ajutat şi la conştientizarea, de către populaţie, a necesităţii protejării cu esenţe.

Deoarece efectul paginilor cu mirosuri acre şi răcoritoare nu durează o zi întreagă, Mawbima a recomandat utilizarea de citronella - atât pachetele confecţionate în comerţ cât şi cele preparate la domiciliu - nu doar dimineaţa dar şi seara, atunci când temuţii ţânţari Aedes aegypti se întorc din nou să atace oamenii, pentru a obţine o a doua doză de sânge şi a injecta virusul dengue.

Nu există încă medicamente capabile să neutralizeze virusul febrei dengue direct. Simptomele bolii pot fi uşoare - febră şi dureri de cap - dar şi mortale în caz de complicaţii.

Mai mult, creatorii de "informaţii anti-ţânţari" au planificat să continue cu alte publicaţii de acest gen, deşi costurile pentru adăugarea citronellei în cerneală, pentru moment, par prohibitive pentru a fi susţine o campanie zilnică.

Discuţia serioasă iniţiată în Sri Lanka prin intermediului genialei invenţii a ziarului cu dublă utilizare, a făcut să treacă pe locul doi un aspect mai puţin salutar.

Ţara a ieşit în urmă cu doar câţiva ani dintr-un război civil sângeros. Mawbima, de fapt, editează numai în limba sinhalesă - limbă vorbită de majoritatea budistă - şi sunt foarte puţini membri etniei Tamil (de religie hindusă), creştini sau musulmani care vor deschide paginile acestuia pentru a obţine efectele benefice respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor