Virus ciudat răspândit de ţânţari se extinde rapid în Caraibe

(photos.com)

Un virus transportat de ţânţari a apărut recent în Caraibe şi se extinde rapid provocând febră mare şi dureri articulare intense, au anunţat joi experţii din domeniul sănătăţii, citaţi de Fox News.

În prezent, există mai mult de 4.000 de cazuri confirmate de infecţie cu virusul Chikungunya în Caraibe, cele mai multe dintre ele fiind în insulele franceze - Martinica, Guadelupa şi St. Martin. Alte 31.000 de cazuri de posibilă infecţie au fost raportate în întreaga regiune.

Frecvent întâlnită în Asia şi Africa, boala este de multe ori dureroasă, însă rareori fatală. Pacienţii infectaţi cu Chikungunya îşi revin în termen de aproximativ o săptămână, dar unii acuză dureri articulare timp de luni, sau chiar ani după aceea. Nu există niciun vaccin pentru ea şi este răspândită de ţânţarul Aedes aegypti care transmite şi febra dengue, o boală similară, dar de multe ori mai gravă, cu o formă hemoragică mortală.

În luna decembrie, virusul a apărut în mica insulă St Martin, aceasta fiind prima dată când Chikungunya a fost raportat în cele două Americi. De atunci, acesta s-a extins la aproape o duzină de alte insule, precum şi în Guyana Franceză.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) monitorizează îndeaproape răspândirea necontrolată a noului virus în Caraibe şi îi consiliază pe călători despre modul cel mai bun de a se proteja.

"Pentru a ajuta la pregătirea Statele Unite pentru o posibilă invazie a virusului, CDC lucrează cu departamentele de sănătate de stat pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la Chikungunya şi a facilita testele de diagnostic şi depistarea timpurie a oricăror cazuri în SUA", a declarat dr. Erin Staples, un epidemiolog din cadrul CDC.

În Caraibe, îngrijorarea cu privire la Chikungunya este în creştere, motivul fiind că regiunea intră în sezonul ploios. Singura modalitate de a opri virusul este de a ţine sub control populaţia de ţânţari - o sarcină nu foarte uşor de realizat.

Experţii susţin că eradicarea unor astfel de boli, odată ce s-au extins, este o sarcină extrem de dificilă.

La sfârşitul lunii aprilie, St. Vincent şi Grenadine, precum şi Antigua şi Barbuda, au devenit cele mai recente ţări din Caraibe care au raportat cazuri confirmate. În Republica Dominicană, există în prezent 17 de cazuri confirmate şi peste 3.000 de alte posibile cazuri.