„Matibabu” - noua aplicaţie smartphone ce poate diagnostica malaria

Noua aplicaţie smartphone se numeşte „Matibabu”, care în limba swahili înseamnă "centru medical".
A girl stands next to an advertising banner for the fight against malaria during a ceremony held ahead of the 2013 African Cup of Nations final football match Nigeria vs Burkina Faso, on February 10, 2013 in Johannesburg. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images) (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.08.2013

Noua aplicaţie smartphone care poate diagnostica malaria se numeşteMatibabu”, care în limba swahili înseamnă "centru medical". A fost inventată de patru elevi ugandezi îngroziţi de acele necesare pentru recoltarea de sângele şi astfel au conceput un software de analiză capabil de a diagnostica boala, fără dureri.

Boală endemică în Africa sub-sahariană, malaria este cauzată de un parazit transmis la om prin muşcătura unui ţânţar infectat.

Datorită aplicaţiei Matibabu, examinarea se efectuează în 15 minute şi implică utilizarea unui „matiscopio”, un dispozitiv cu raze infraroşii, care trece prin pielea degetului şi analizează cantitatea de globule roşii prezente în sânge. Odată detectate celule sanguine infectate cu malarie, aplicaţia permite să fie diagnosticată în stadiu incipient.

Cei patru tineri inventatori au explicat că, fără injecţii şi drumuri lungi de străbătut, este posibil să se facă un test valid iar malaria să fie diagnosticată în timp. Aplicaţia ar putea fi introdusă pe piaţă deja în următorii doi ani.

Dacă Matibabu va fi gratis, dispozitivul infraroşu va costa, cu toate acestea, între 15 şi 20 de euro, dar va permite populaţiei din mediul rural, în special în Uganda de Nord, de a diagnostica malaria înainte de apariţia simptomelor care de multe ori sunt ireversibile.

Tot în Africa, doi cercetători, câştigătorii unui premiu în Statele Unite, Moctar Dembélé, originar din Burkina Faso, şi colegul lui Gerard Niyondiko din Burundi, care au absolvit Institutul Internaţional al apei şi mediului în Ouagadougou, au inventat săpunul speranţei numit "Faso Soap", descoperire care la rândul ei ar putea da speranţă milioanelor de africani precum şi lucrătorilor umanitari şi pentru sănătate care se află în prima linie în lupta împotriva malariei.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), malaria ucide încă 660.000 de oameni în fiecare an, mai ales copii din Africa sub vârsta de cinci ani. Cu sprijinul Fondului Global de combatere a SIDA, tuberculozei şi malariei, în ultimul deceniu numărul de decese cauzate de malarie a scăzut cu o treime, în special prin utilizarea plaselor pentru ţânţari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor