Cameron dă ultimatum: Sri Lanka să răspundă acuzaţiilor de crime de război

Premierul Britanic David Cameron vizitează Jaffna, 15 noiembrie 2013.
Premierul Britanic David Cameron vizitează Jaffna, 15 noiembrie 2013. (LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron a avertizat sâmbătă Sri Lanka că trebuie să răspundă acuzaţiilor de crime de război în termen de câteva luni, în caz contrar va face presiuni pentru ca ONU să acţioneze în consecinţă, a raportat The News.

În discursul său la un summit Commonwealth din Colombo, premierul britanic a avertizat gazdele că presiunea în legătură cu presupusele abuzuri de la sfârşitul conflictului etnic din Sri Lanka nu este pe cale să dispară.

"Guvernul din Sri Lanka trebuie să progreseze mai repede în ce priveşte drepturile omului şi reconciliere", a declarat acesta la o conferinţă de presă.

" Această ţară are nevoie acum de un climat de reconciliere şi înţelegere pentru a-şi putea vindeca rănile, având şansa la un viitor mult mai luminos, dar numai în cazul în care tratează aceste probleme şi nu dacă le ignoră. Sunt extrem de optimist cu privire la viitorul ţării. Mesajul pe care îl transmit este că această problemă trebuie tratată în mod energic, altfel nu va dispare".

Preşedintele Mahinda Rajapaksa a răspuns acestor insistenţe ale premierului britanic subliniind faptul că acum comunitatea internaţională nu ar trebui să mai facă presiuni, ci să acorde încredere statului Sri Lanka în ce priveşte modul în care îşi derulează propriile anchete. În acelaşi timp, şeful statului şi-a exprimat opinia că domnul Cameron a fost binevenit, dar trebuie ca ţării să i se permită să finalizeze propria anchetă în propriul său ritmul.

ONU şi grupurile pentru drepturile omului susţin că peste 40.000 de civili ar fi fost ucişi în etapele finale ale războiului în mai 2009, atunci când rebelii din grupul Tamil Tiger au fost izgoniţi. Cu toate acestea, Rajapaksa a negat că ar fi fost ucişi civili şi a blocat, de asemenea, toate apelurile pentru o anchetă independentă cu privire la acuzaţiile de crime de război comise de forţele guvernamentale împotriva populaţiei Tamil din regiune Jaffna.

Cameron a precizat că Rajapaksa a vrut să aibă mai mult timp pentru soluţionarea plângerilor, dar i-a dat o notificare ca până în martie să finalizeze propria anchetă, altfel va insista pentru o anchetă internaţională prin intermediul organismelor ONU pentru drepturile omului.

"Permiteţi-mi să fiu foarte clar, în cazul în care nu este finalizată o investigaţie până în luna martie, atunci voi folosi poziţia noastră din Consiliul Drepturilor Omului de la ONU să întreprindem o anchetă internaţională completă, credibilă şi independentă.

Într-un interviu cu AFP, fratele lui Rajapaksa, Basil - care este ministrul pentru Dezvoltare Economică – i-a mulţumit lui Cameron cel puţin pentru participare, dar a respins orice idee a unei anchete realizată de către investigatori străini". De ce ne-ar trebui o anchetă internaţională?", a întrebat acesta. "Categoric, nu avem de gând să permitem acest lucru".

Întrebat cum comentează termenul dat de Cameron, respectiv luna martie, pentru ca Sri Lanka să-şi finalizeze propria anchetă, ministrul a respins orice discuţie despre un calendar.

"Ei nu pot da termene. Nu este corect... Chiar şi în Irlanda de Nord a luat o mulţime de timp", a precizat acesta.

Cameron a făcut vineri o vizită istorică în Jaffna, locul care a dus povara cea mai grea a războiului de 37 de ani şi s-a întâlnit cu etnicii locali Tamil care şi-au pierdut membrii apropiaţi ai familiei sau au rămas fără adăpost. Premierul britanic a avut parte de o primire emoţionantă din partea localnicilor care i-au relatat situaţiile dificile trăite în timpul războiului, dar şi în perioada de după război.

Zeci de protestatari, care purtau mai multe fotografii cu cei dragi dispăruţi au ieşit în stradă atunci când Cameron a vizitat principalul oraş din nord. Deşi poliţia cu scuturi a încercat să-i ţină departe, unele femei au reuşit să străpungă blocajul şi să atragă atenţia premierului.

El a fost primul lider străin care vizitează zona Jaffna din Sri Lanka, fosta colonie britanică care şi-a câştigat independenţa în 1948.

Disensiunile interetnice între singhalezi (reprezentând 75% din populaţia insulei, în majoritate budişti) şi tamili, grupaţi în nord şi est (de religie hindusă), au degenerat după 1978 într-un sângeros război civil soldat cu un număr impresionant de victime - între 80.000 - 100.000. Deşi au avut loc mai multe încercări de armistiţiu, luptele dintre rebelii tamili şi forţele guvernamentale au continuat. În ţară se instaurase un climat de permanentă violenţă, cu atacuri brutale din partea forţelor guvernamentale şi antetate sinucigaşe cu bombe ale rebelilor tamili, deseori chiar în centrul capitalei. În mai 2009 o ofensivă militară guvernamentală cucereşte ultimul bastion al tigrilor tamili, reuşind să câştige controlul întregii insule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe