Ameninţarea dengue se face simţită "pe tot globul"

Pacienţi suferind de febra "dengue" în Asuncion, 16 ianuarie 2013.
Pacienţi suferind de febra "dengue" în Asuncion, 16 ianuarie 2013. (Norberto Duarte / AFP / Getty Images)

Febra dengue este boala tropicală cu cea mai rapidă răspândire din lume şi are "potenţial epidemic", după ce a înregistrat o creştere de treizeci de ori în ultimii 50 de ani, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Agenţia a dat vina pentru proliferarea bolii pe schimbările climatice şi pe deplasarea oamenilor în întreaga lume, boala fiind răspândită prin intermediul ţânţarilor.

Pentru a evidenţia cât de repede s-a răspândit boala, organizaţia a declarat că numai trei până la opt ţări au raportat cazuri de dengue la mijlocul anilor 1950. Dar acum, febra dengue s-a extins la mai mult de 125 de ţări, în principal cele aproape şi de-a lungul ecuatorului şi tropicelor.

"Deşi povara globală totală a bolii este incertă, modelele sunt alarmante atât pentru sănătatea umană cât şi pentru economia globală", a notat raportul OMS.

Potrivit Reuters, Europa s-a confruntat în 2012 cu primul focar de febră dengue, la aproape un secol după ce 2.000 de persoane de pe insula portugheză Madeira s-au bolnav.

Aproximativ 2 milioane de cazuri noi de dengue sunt raportate în fiecare an, provocând circa 5.000 - 6.000 de decese. Cel mai bun vaccin împotriva bolii are o eficacitate de numai 30 la sută, în conformitate cu agenţia de ştiri.

"Dengue este boala cea mai ameninţătoare şi cu cea mai rapidă răspândire, fiind transmisă de ţânţari. Ea poate provoca uşor o pandemie, dar în acest moment este doar o ameninţare. Dar cu siguranţă este o ameninţare mai mare acum decât oricând," a declarat Rămân Velayudhan, un specialist al departamentului OMS pentru boli tropicale, pentru Reuters.

Velayudhan a afirmat că estimările OMS de circa 2 milioane de cazuri noi pe an nici măcar nu se apropie de adevăr. El a declarat că există, probabil, 50 de milioane de cazuri pe an, cauzând aproximativ 20.000 de decese anual, a raportat AFP.

Dengue este unul dintre virusurile purtate de ţânţarul Aedes aegypti. Boala provoacă febră, dureri articulare, senzaţie de mâncărime şi dureri de cap, dar unele persoane suferă de simptome mai severe, inclusiv sângerare severă, care poate duce la spitalizare sau deces.

Velayudhan a declarat la o conferinţă de presă că ţânţarul "a sporit în tăcere răspândirea acesteia" în ultimii ani, a raportat Reuters. "Aşa că astăzi avem ţânţarul aedes în peste 150 de ţări. Ameninţarea dengue există peste tot în lume. "

Malaria, o altă boală transmisă de ţânţari, a provocat mult mai multe decese în comparaţie cu dengue, dar înregistrează în prezent o scădere, fiind rapoarte cazuri în mai puţin de 100 de ţări, potrivit Reuters.

"Încercăm să abordăm această problemă într-un mod mai sistematic, prin controlul persoanelor la punctele de trecere maritime, aeriene sau terestre?", a întrebat Velayudhan.

OMS a clasat dengue drept 1 din 17 "boli tropicale neglijate", care vor fi vizate de o strategie globală ce va include o sursă de medicamente.

Unele dintre boli, boala viermelui de Guineea - care poate produce un parazit de circa 1 metru lungime - şi framboesia tropica, o infecţie care atacă osul, pielea şi articulaţiile, sunt vizate pentru eradicare mondială în 2015, respectiv 2020.