Savanţii se grăbesc să oprească răspândirea malariei: noi descoperiri, mai multă rezistenţă la medicamente


Un băiat sudanez stă cu familia sa într-un tukul în Nyal, Sudanul de Sud, 10 noiembrie 2010. Două noi descoperiri medicale cresc speranţele pentru controlarea malariei – o boală cauzata de un parazit purtat de saliva ţânţarilor ce infectează peste 200 de milioane de oameni la nivel global şi provoacă aproximativ 660.000 de decese în fiecare an.
Un băiat sudanez stă cu familia sa într-un tukul în Nyal, Sudanul de Sud, 10 noiembrie 2010. Două noi descoperiri medicale cresc speranţele pentru controlarea malariei – o boală cauzata de un parazit purtat de saliva ţânţarilor ce infectează peste 200 de milioane de oameni la nivel global şi provoacă aproximativ 660.000 de decese în fiecare an. (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Două noi descoperiri medicale cresc speranţele de înfrânare şi controlare a răspândirii malariei – o boală cauzată de un parazit purtat de saliva ţânţarilor ce infectează peste 200 de milioane de oameni la nivel global şi provoacă aproximativ 660.000 de decese în fiecare an. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează cu privire la consecinţele cumplite dacă o formă de malarie rezistentă la medicamente s-ar răspândi dincolo de Asia de Sud-Est.

Artemisinin-ul a ajutat la reducerea deceselor provocate de malarie cu peste 25% în ultimul deceniu. Dar acum, în unele părţi ale Asiei de Sud-Est, acest medicament nu mai funcţionează.

Controlarea malariei implică o serie de strategii: folosirea plaselor pentru ţânţari în timpul somnului pentru a preveni muşcăturile de ţânţari, pulverizarea cu insecticide, tratament preventiv pentru copii şi femei însărcinate şi controlarea sau modificarea ţânţarilor, sau a paraziţilor de malarie pe care îi transportă ei.

OMS spune că în ultimii 10 ani, 20 de ţări au adus boala sub control. La o audiere congresională în SUA, dr. Mark Dybul, director executiv al Fondului Global pentru Lupta împotriva SIDEI, Tuberculozei şi Malariei, a spus că lumea este pe drumul cel bun în privinţa eliminării malariei.

O altă linie promiţătoare de cercetare implică manipularea genelor ţânţarului. Chiar acum, ţânţarul anofel nu are nicio reacţie la parazitul malariei. Dacă savanţii îi pot schimba constituţia genetică, sistemul imunitar al ţânţarului ar putea respinge organismul invadator.

Dar acum, timpul continuă să treacă repede deoarece parazitul malariei devine imun la principalele medicamente folosite în lume împotriva bolii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură