Savanţii au descoperit o rezervaţie de virusuri transmise de către ţânţari

Cercetătorii au descoprit că ţânţarii nu zboară prin ceaţă (Douglas Allen / Photos.com)
Mioara Stoica
13.05.2013

A fost descoperită o adevărată rezervaţie "protejată" a virusurilor care sunt transmise de către ţânţari (arbovirusuri) la animale şi oameni şi care constituie baza epidemiilor ce sunt încet încet răspândite în multe părţi ale lumii.

Această zonă a fost identificată de oamenii de ştiinţa din Kenya în cinci ani de studii şi teste, care au fost efectuate în diferite zone ecologice ale ţării: pe pajiştile din Savanna, pe tufele semi-aride şi spinoase ale salcâmilor, în mlaştinile de mangrove.

Studiul cercetării a fost publicat în revista cu acces liber „Virusologie Journal”, care a arătat cum acest mare rezervor de viruşi este periculos, subliniind necesitatea unei supravegheri continue pentru a monitoriza şi acţiona în timp împotriva riscului de epidemii.

Lucrarea cercetătorilor - care provin din Statele Unite „Army Medical Research Unit”, din Kenya „Medical Research Institute” şi din Nairobi “Internaţional Centre for Insect Physiology and Ecology” - a fost foarte dificilă: au fost examinaţi peste 450.000 de ţânţari din 11 zone din Kenya.

Analiza a condus la identificarea a 83 de virusuri, inclusiv Alphavirus, Flavivirus şi Orthobunyavirus. Virusurile sunt o problemă importantă de sănătate publică mai ales în Africa de Est, dar şi în lume, având în vedere recentele focare înregistrate în Statele Unite şi Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor