Spălare de bani şi crimă organizată. Cea mai mare bancă din Elveţia, sub investigaţie

Banca UBS
Banca UBS (Timothy A. Clary/AFP/Getty Images)

Cea mai mare bancă din Elveţia, UBS, este investigată de către autorităţile belgiene într-un dosar de spălare de bani şi crimă organizată, a relatat sâmbătă Bloomberg.

Anja Bijnens, un purtător de cuvânt al procurorului de la Bruxelles, a anunţat vineri că judecătorul Michel Claise este şeful anchetei. Publicaţia M... Belgique a relatat că angajaţii UBS au contactat belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, într-o perioadă de 10 ani, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia. În acest sens, filiala locală a băncii, UBS Belgium, a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia.

"UBS îşi conduce afacerea respectând în totalitate legislaţia şi reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nicio activitate care intenţionează să sprijine clienţii în scopul evitării obligaţiilor fiscale", reiese dintr-un comunicat al băncii, în care se precizează faptul că banca nu are cunoştinţă "despre vreo investigaţie preliminară" care să vizeze operaţiunile sale din Belgia.

Procurorii au demarat investigaţia la sfârşitul anului trecut şi aceasta are la bază mărturii "foarte detaliate". Băncile europene sunt supuse unei serii de investigaţii care vizează acuzaţiile potrivit cărora acestea ar fi manipulat dobânzile interbancare şi cotaţiile valutare, ar fi ajutat clienţii să evite plata taxelor, ar fi spălat bani sau ar fi încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite.

Preşedintele UBS, Axel Weber, a declarat în luna mai că rezolvarea acestor "probleme din trecut este prima prioritate a băncii", adăugând că banca a adoptat o abordare "proactivă" pentru a le rezolva.

Alte investigaţii

În luna mai, a doua mare bancă din Elveţia, Credit Suisse, a plătit amenzi în valoare de 2,6 miliarde de dolari după ce divizia sa americană a recunoscut că a ajutat cetăţeni americani să înşele fiscul.

Totodată autorităţile americane vor să obţină peste 10 miliarde de dolari de la BNP Paribas din Franţa, pentru că a încălcat sancţiunile impuse unor state precum Iran şi Sudan.

SUA, Marea Britanie şi Elveţia au amendat în 2012 UBS cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca se află încă în centrul unei anchete care vizează asocierea cu reprezentanţi ai altor firme, în vederea manipulării pieţei valutare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie