Kremlinul vrea să recapitalizeze băncile din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi alţi oficiali de vârf de la Kremlin s-au angajat să menţină scăzute costurile împrumuturilor, ridicând rata de capitalizare a băncilor majore din Rusia, a notat Moscow Times.

”Capitalizarea sistematică a băncilor semnificative ruse va fi mărită ... pentru a permite băncilor să-şi extindă oportunităţile de a finanţa economia şi de a scade preţul împrumuturilor”, a declarat Putin.

Băncile ruse sunt forţate să mărească capitalul din două motive. O scădere economică bruscă a deteriorat calitatea împrumuturilor şi companiile majore din Rusia obţin tot mai greu împrumuturi din Occident, ca urmare a crizei din Ucraina. Acest lucru le determină să caute împrumuturi majore intern, la băncile Rusiei.

În aceste condiţii, oficialii sunt îngrijoraţi că băncile ar putea reacţiona crescând ratele de dobândă, ceea ce va bloca economia din Rusia. Pentru situaţia problematică din economie, Putin a propus transformarea datoriilor băncilor în acţiuni. Transformarea datoriilor în acţiuni ar creşte automat capitalul băncilor.

O astfel de măsură este ”absolut necesară”, a declarat consilierul prezidenţial, Andrei Belousov.

Banca Centrală şi Ministrul de Finanţe vor avea ”câteva luni” pentru a dezvolta un mecanism necesar acestor conversii şi pentru a alege băncile care vor putea beneficia de noile opţiuni, a adăugat Belousev.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Dezvoltării Economiei, Alexei Ulyukayev, a estimat că proporţia recapitalizării se află undeva între 5,9 şi 8,8 miliarde de dolari.

Pe lângă această soluţie, ”dacă este necesar” băncile ar putea primi capital suplimentar de la bugetul federal, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov.