Războiul economic: Kremlinul loveşte Mastercard şi Visa cu noi regulamente

Cărţi de credit MasterCards expuse la Centrul Sentry în New York, Sept. 15, 2011
Cărţi de credit MasterCards expuse la Centrul Sentry în New York, Sept. 15, 2011 (Brian Ach / Getty Images for MasterCard)

O nouă legislaţie adoptată de Kremlin vor pune furnizorii de servicii de plată străini sub controlul regulatorilor ruşi, ceea ce va aduce pagube mari companiilor americane, Visa şi Mastercard, a anunţat, joi, ziarul Kommersant, citând un raport al băncii de investiţii Morgan Stanley.

Noua legislaţie va costa Visa şi Mastercard cel puţin 2,9 miliarde de dolari, de cinci ori mai mult decât profitul adunat anual de cele două companii în Rusia, conform unui raport Morgan Stanley.

Raportul studiază impactul amendamentelor din legea asupra sistemului de plată naţional, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 5 mai, care va spori masiv controlul regulatorilor ruşi asupra furnizorilor de servicii bancare străini.

Visa şi Mastercard, companii care dominau piaţa de servicii bancare din Rusia, au întrerupt, în luna martie, serviciile oferite pentru băncile ruse ca parte a sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra Rusiei.

Noua legislaţie pretinde de la sistemele de plată internaţională care intenţionează să rămână pe piaţa rusă după data de 1 iulie să plaseze Băncii Centrale un depozit egal cu valoarea totală a tranzacţiilor efectuate în Rusia pe o perioadă de două zile.

În aceste condiţii, Visa ar trebuie să predea Băncii centrale o sumă de 1,9 miliarde de dolari iar Mastercard va trebui să plătească un miliard de dolari, conform calculelor oferite de Morgan Stanley.

Sub noua lege, sistemele de plată vor trebui să construiască centre de procesare în Rusia. De asemenea, vor fi obligate să plătească, în cazul în care vor refuza unilateral plăţile, amenzi de până la 10% din fondurile păstrate în Banca Centrală rusă.

Afacerile celor două companii în Rusia nu sunt foarte mari. Cifrele de afaceri ale Visa sunt aproximativ de 470 de milioane de dolari, iar epntru Mastercard în jur de 160 de milioane de dolari, conform Morgan Stanley.

Cel puţin oficial, Mastercard nu este pregătită să părăsească Rusia. ”Aspecte ale noii legi (...) nu numai că vor crea dificultăţi serioase pentru operaţiunile noastre în Rusia, dar vor lovi şi piaţa de plăţi electronice ruse pe termen lung”, a comunicat Mastercard.

Visa a refuzat să comenteze asupra raportului.

Visa şi Mastercard furnizează în prezent aproximativ 90% din plăţile în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie